Centralna banka BiH: Na putu prema Evropskoj uniji – predstojeći izazovi

Regionalni centralni bankarski seminar o Evropskim integracijama na temu “Na putu ka EU – predstojeći izazovi“,  koji je organizovala Centralna banka BiH u okviru programa tehničke pomoći približavanja Eurosistemu koji finansira EU, okupio je u utorak u Sarajevu brojne bankarske stručnjake iz država članica EU ali i Zapadnog Balkana.

Izlaganja su bila usmjerena na jačanje funkcije Centralne banke u procesu evropskih integracija ali i na načine razvijanja saradnje između zemalja kako bi se zajednički prebrodila globalna finansijska ekonomska kriza.

„Ovo je bio veoma uspješan projekat koji je podržao Centralnu banku BiH u njenim nastojanjima da dostigne evropske standarde“, kazao je Renzo Daviddi, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH. „Dostizanje ovih standarda je važno i zbog mogućnosti da se Centralna banka umreži sa ostalim bankama centralne i istočne Evrope ali i sa evropskim centralnim bankama.“

Prema Daviddijevim riječima, ekonomska kriza je, kako se čini, zemlje Zapadnog Balkana pogodila manje nego ostale države svijeta zbog jednostavnijeg finansijskog sistema i zbog dobre upravljačke uloge Centralne banke.  Ipak upozorio je da je kriza više pogodila realnu ekonomiju u BiH, a činjenica da BiH još nema vlast na državnom nivou otežava rješavanje ovog problema.

„Iako BiH zaostaje u provođenju neophodnih reformi, još postoji visok stepen konsenzusa o evropskom putu i sigurni smo da će taj zajednički cilj biti postignut“, kazao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Aktuelna finansijska kriza je, prema njegovim riječima, pokazala da je neophodna dobra saradnja monetarnih institucija. „Međunarodna saradnja je preduslov za sprječavanje budućih kriza“, istakao je Kozarić.

Dodao je da su u Centranoj banci BiH svjesni odgovornosti za održavanje finansijske i monetarne stabilnosti. Skupu se obratio i Thierry Bracke, zamjenik šefa Odjeljenja za EU i susjedne zemlje u Generalnoj direkciji Evropske centralne banke, ističući da monetarna politika mora voditi ka stabilnosti cijena.

„Prijašnja iskustva pokazala su ključnu ulogu centralnih banaka u procesu proširenja, na tehničkom i operativnom nivou“, kazao je Bracke. On je dodao da je program saradnje Evropske centralne banke sa Centralnom bankom BiH započeo 1. aprila prošle godine, te da će trajati 18 mjeseci. „Ovim programom nam je cilj pomoći Centralnu banku BiH u provođenju EU standarda u centralnom bankarstvu“, kazao je Bracke. Šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Johann Hesse smatra da je „prednost projekta što je Centralna banka povezana sa sa ostalim centralnim bankama zemalja članica Evropske unije, te da se stoga na seminaru mogu vidjeti brojni učesnici iz ovih zemalja.

„Ovo je i bila ideja projekta, da se poveže Centralna banka BiH sa centralnim bankama koje pripadaju Eurosistemu.“, kazao je Hesse.

Ovakav stav podržala je i viceguvernerka Centralne banke BiH Feriha Imamović koja je dodala da seminar predstavlja korak naprijed u procesu razvoja evropskih vrijednosti i afirmacije evropskih i međunarodnih standarda u Centralnoj banci BiH.

Europa.ba