Komisija pozdravlja odluku Savjeta da dâ zeleno svjetlo Strategiji EU za Dunavski region

Minsitri 27 zemalja članica su danas, u Luksemburgu, odobrili Strategiju EU za Dunavski region koju je Evropska komisija usvojila prošlog decembra (IP/10/1687). Već su u toku prireme realizacije Strategije. Otprilike 200 prioritetnih aktivnosti doprinijeće razvoju ogromnog privrednog potencijala ove oblasti, kao i poboljšanju stanja životne sredine u regiji.

Johan Han, komesar za regionalnu politiku, koji je prisustvovao sastanku u Luksemburgu reako je: Ovo odobrenje predstavlja važnu prekretnicu. Odgovornost je sada na dunavskim zemljama, regijama i akterima da na terenu rade na implementaciji koja treba da otpočne što prije. Do 2020. godine, Dunavski region svojim stanovnicima trebalo bi da ponudi bolji kvalitet življenja, više ekonomskih mogućnosti, inovativnih preduzeća koja će stvarati nova radna mjesta, bolje okruženje i intenzivniju kulturnu razmjenu. Uspjeh Dunavske regije doprinijeće napretku cijele Evrope”.

Dunavski region koja zahvata jednu petinu EU (100 miliona stanovnika) ključ je dobrostanja za EU u cjelini. Mnogi od izazova sa kojima se ova regija susreće ne poznaju granice: poplave, saobraćajne i energetske veze, zaštita životne sredine i bezbjednost, i svi zahtijevaju jedinstven pristup.

Strategija se odnosi na 14 zemalja od kojih su 8 države članice (Njemačka, Austrija, Mađarska, Češka Republika, Slovačka Republika, Slovenija, Bugarska i Rumunija)  i 6 zemalja koje nisu članice EU (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ukrajina i Moldavija). Organizacije koje predstavljaju civilno društvo i privatna preduzeća takođe su uključene u implementaciju aktivnosti i projekata i ostvarenje jasnih ciljeva.

Strategija počiva na novoj radnoj metodi koja se zasniva na “makro-regionalnom” pristupu, slijedeći primjer Strategije EU za regiju Baltičkog mora. Novitet koji uvodi ova metoda jeste način na koji ona povezuje zemlje kroz zajedničku saradnju u smislu postavljanja ciljeva, usklađivanja sredstava i zajedničkih napora na ostvarenju svojih cilejva, gdje Komisija igra ključnu ulogu kao koordinator.

Strategija počiva na četiri glavna stuba:

–       Povezivanje Dunavskog region (unapređenje mobilnosti, podsticanje održive energije i promovisanje turizma). Projekti u okviru ovog prioriteta uključuju: uklanjanje brodskih olupina i ostalog otpada iz korita rijeke, multimodalne terminale u riječnim lukama za povezivanje plovnih puteva iz unutrašnjosti sa željezničkim i putnim komunikacijama, završetak “Magistrale“ pružne ose koja povezuje Pariz i Budimpeštu preko Štutgarta, Ulma, Minhena, Beča i Bratislave, projekat 4Biomass za podsticaj održivim energijama, transnacionalne turističke pakete za kombinovana putovanja željeznicom-biciklom-brodom duž Dunava, itd.

–       Zaštita životne sredine u Dunavskom regionu (obnavljanje kvaliteta vode, upravljanje rizicima vezanim za životnu sredinu i očuvanje biološke raznovrsnosti). Projekti uključuju: postavljanje zaštitnog pojasa duž rijeke radi zadržavanja nutrijenata, projekat saradnje “Plavi Dunav” u oblasti prerade otpadnih voda u urbanim zonama, smanjenje nivoa farmaceutskog otpada u vodi, obnavljanje močvarnih područja radi unapređenja zaštite od poplava, uspostavljanje mreže zaštićenih oblasti, itd.

–       Jačanje prosperiteta u Dunavskom regionu (razvoj istraživačkih kapaciteta, obrazovanje i informacione tehnologije, podrška konkurentnosti preduzeća i ulganje u znanja ljudi). To će se odvijati u formi zajedničkih istraživačkih centara, zajedničkih programa za stručno usavršavanje i profesionalnu obuku, projekti za podsticanje korištenja usluga e-vlade i e-zdravstva od starne građanstva, inicijative za podršku romskim zajednicama, itd.

–       Jačanje Dunavskog regiona (podizanje nivoa institucionalnih kapaciteta i unapređenje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminaliteta). Primjeri projekata u ovoj oblasti uključuju obuku i razmjenu iskustava, odnosno primjere dobre prakse naročito u sferi upravljanja javnim finansijama, uspostavljanje Dunavskog foruma civilnog društva, razvoj zajedničkih smjernica u oblasti prostornog planiranja.

Ova Strategija je rezultat sveobuhvatnog procesa javnih konsultacija koji je otpočeo u februaru 2010. godine. Cilj tog procesa bilo je dopiranje do svih aktera i prikupljanje njihovih ideja kako bi postavljeni ciljevi bili realni i odgovarali stvarnim potrebama stanovnika ove regije.

Planom aktivnosti postavljeni su prioriteti, identifikovani projekti i predloženi određeni rokovi. Komesar Han je u febraru objavio spisak zemalja i regija koje će biti zadužene za koordinaciju svake od prioritetnih oblasti rada (IP/11/124). Koordinatori sada pripremaju implementaciju. Komisija će pratiti implementaciju strategije i krajem 2012. godine objaviti i prvi izvještaj.

Dodatne informacije dostupne su na stranici:

http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/danube/

 

Ton Van Lierop              +32 229 66565 Marie-Pierre Jouglain  +32 229 84449

Europa.ba