Velike priče imaju snagu da promijene svijet – Komisija dodjeljuje Lorenzo Natali nagradu za novinarstvo, 2011

Na Međunarodni dan slobode medija 3. maja, Evropska komisija je objavila konkurs za novinarsku nagradu Lorenzo Natali za 2011. godinu. Nagrada se dodjeljuje za izvrsnost u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu na temu, razvoja, demokratije i ljudskih prava širom svijeta.

„Svakog dana, hiljade reportera dovode vlastiti život u opasnost kako bi izvještavali o sukobima i humanitarnim katastrofama ili kako bi, jednostavno, ispričali ljudske priče. U previše dijelova svijeta sloboda medija se još uvijek podriva i ugrožava. Ja ću tokom svog mandata nastaviti braniti to ljudsko pravo”, izjavio je evropski povjerenik za razvoj, Andris Piebalgs. Dodao je: „Zato sam vrlo ponosan što otvaram natječaj za godišnju nagradu Lorenzo Natali, koja će pripasti nekima od najtalentovanijih novinara koji izvještavaju o problemima razvoja i pridonose našoj borbi protiv siromaštva”. Nagrada predstavlja priznanje istaknutim novinarima, od kojih se neki izlažu velikom riziku kako bi objelodanili slučajeve nepravde i patnji. Nagradu je 1992. godine uspostavila Europska komisija, a dodjeljuje se u spomen na Lorenza Natalija, bivšeg evropskog povjerenika koji je promicao razvojne programe i programe pomoći Evropske unije. Partner nagrade je organizacija Reporteri bez granica. Nagrada je namijenjena novinarima pisanih, online i elektronskih medija iz Evrope, Afrike, s Bliskog istoka i iz arapskog svijeta, iz Latinske Amerike, s Kariba, Azije i Pacifika. Pobjednici u kategoriji pisanih i online medija dobiće novčane nagrade od 5.000 eura (prva nagrada), 2.500 eura (druga nagrada), odnosno 1.500 eura (treća nagrada). Pobjednici u kategoriji radija i televizije svi dobivaju po 5.000 eura. Dobitniku Velike nagrade (Grand Prize) slijedi dodatnih 5.000 eura. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada u decembru 2011. godine.

Prijaviti se mogu radovi koji su objavljeni ili emitovani u razdoblju od 1. jula 2010. do 31. augusta 2011. godine. Rok za predaju radova je 31. august 2011. Radove treba poslati e mailom na www.lorenzonataliprize.eu.

Nezavisni žiri će ocjenjivati radove prema njihovoj važnosti za ljudska prava, demokratiju ili razvoj, kao i prema originalnosti, kvaliteti, temeljitosti provedenog istraživanja i eventualnom političkom učinku koji su imali.

Web stranice nagrade Lorenzo Natali – www.lorenzonataliprize.eu

Europa.ba