9. maj– Dan Evrope! Poruka predsjednika Evropskog vijeća Hermana Van Rompuya

9. maja je rođendan Evrope!

Naša velika evropska pustolovina počela je na današnji dan prije 61 godinu. Nakon Drugog svjetskog rata, na ruševinama prostranog bojnog polja, Evropa je nanovo otkrila sebe i postala sinonim za mir i prosperitet.

Evropska unija je danas ujedinjeno i slobodno područje u kojem 500 miliona muškaraca i žena iz različitih zemalja žive i dijele iste vrijednosti. U današnjem nemirnom svijetu, Evropa se suočava s dva izazova: potrebno je osigurati blagostanje naših građana i širiti stabilnost u ostatku svijeta, počevši s našim susjedima na jugu i na istoku. Što se tiče privrede sada prolazimo kroz teško razdoblje. No čak iako su neka od naših tržišta u velikim problemima, većina evropskih zemalja bilježi uočljivo povećanje rasta i zaposlenosti. Oporavak je čak i snažniji od očekivanog. Na žalost, u nekim zemljama potrebno je ispraviti pogreške iz prošlosti. Usvojene mjere trebale bi, međutim, pomoći u ostvarivanju napretka i održivog razvoja. Na međunarodnom planu, iznenadilo nas je demokratsko buđenje arapskog svijeta. Ti mladi ljudi podsjetili su nas na to da i mi samo moramo jače braniti svoje vrijednosti. Demonstranti zahtijevaju radna mjesta, žude za pravdom i žele bolju budućnost. To nema veze s ekstremizmom. Evropa ima sredstava za ispuni nade naših južnih susjeda. Mi želimo da zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka postanu područje prosperiteta. U Europskom vijeću radimo na tome s 27 šefova država i vlada. Uvjeren sam da Evropska unija može riješiti da dva izazova. Kao što je to slučaj sa svakim većim i dugoročnim projektom, to se neće dogoditi preko noći.

Želio bih ponoviti riječi Roberta Schumana, izrečene 9. svibnja 1950. godine: “Evropa neće biti stvorena odmah, ili na osnovi samo jednog plana. Biće građena konkretnim ostvarenjima koja će najprije stvoriti zbiljsku solidarnost”.

Dozvolite mi da završim jednim haikuom:

Zvjezdana kruna Nad dubokim, plavim morem Zauvijek zajedno

Europa.ba