Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija potpisale sporazum prema Jedinstvenom evropskom nebu

Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija potpisale su 5. maja sporazum o stvaranju „Funkcionalnog bloka zračnog prostora u srednjoj Evropi“ (FAB CE) što predstavlja važan korak u ostvarivanju Jedinstvenog evropskog neba. Politički ciljevi zakona o jedinstvenom evropskom nebu iz 2004. godine polako postaju stvarnost dok zemlje članice poduzimaju korake potrebne da bi se osiguralo stvaranje funkcionalnih blokova zračnog prostora (FAB). Današnjim sporazumom obilježena je realizacija četvrtog FAB-a u Evropi. Očekuje se da će i ostale zemlje članice Evropske unije iduće godine potpisati slične sporazume.

Potpredsjednik Evropske komisije i povjerenik za transport Siim Kallas izjavio je: „Sporazum FAB CE važno je postignuće koje pet država članica Europske unije i dvije susjedne države udružuje u strukturiranoj suradnji radi boljeg upravljanja zračnim prostorom i optimizacije pružanja usluga zračne plovidbe s ciljem postizanja učinka kojeg zahtijevaju korisnici zračnog prostora. Imajući u vidu položaj FAB-a na jugoistočnoj osi i predviđenog rasta prometa na tom području, njegova će uspješnost zavisiti o efikasnoj provedbi struktura na kojima se temelji saradnja i optimizaciji pružanja usluga zračne plovidbe“. Stvaranje funkcionalnih blokova zračnog prostora jedan je od kamena temeljaca jedinstvenog evropskog neba. Oni su važno sredstvo za postizanje boljeg rezultata i promijeniće krajolik usluga upravljanja zračnim prometom (ATM). Stvaranje funkcionalnih blokova zračnog prostora pružateljima usluga zračne plovidbe otvara mogućnosti za saradnju, što će olakšati ostvarivanje novih obvezujućih ciljanih rezultata koje predviđa zakon o jedinstvenom evropskom nebu. FAB CE će obuhvatiti zračni prostor velike gustoće s glavnim saobraćajnim tokovima u smjeru istok-zapad, koji često prelaze veći broj pružatelja usluga zračne plovidbe prema sjevernom dijelu zračnog prostora. Promet se povećava prema zapadnom i sjevernom dijelu FAB-a. Sporazum FAB CE pruža okvir, opće uslove i način upravljanja u skladu s kojima ugovorne države namjeravaju osigurati upravljanje zračnim prometom i pružanje usluga zračne plovidbe u kontekstu zakona o jedinstvenom evropskom nebu. FAB CE-om će upravljati Vijeće (kao tijelo koje donosi odluke), predstavljajući interese civilnog i vojnog zrakoplovstva. Vijeće će imati sljedeće pododbore:

  • Zajednički odbor za civilno-vojnu koordinaciju zračnog prostora (JCMACC), za stratešku koordinaciju politika upravljanja nacionalnim zračnim prostorom i kreiranja zračnog prostora, procesa upravljanja tokovima i kapacitetom zračnog prometa te civilno-vojne saradnje.
  • Odbor za koordinaciju nacionalnih kontrolnih tijela (NSA CC).
  • Druga tijela koja Vijeće, prema potrebi, osnuje za provedbu, funkcioniranje i daljnji razvoj FAB CE.

Sporazum o FAB CE dio je zajedničkog odgovora na plan rada jedinstvenog evropskog neba, čiji je cilj „ostvariti optimalni učinak na području sigurnosti, ekološke održivosti, kapaciteta, ekonomske isplativosti, učinkovitosti letova i djelotvornosti vojnih misija kreiranjem zračnog prostora i organiziranjem ATM u danom zračnom prostoru, bez obzira na postojeće granice“. Cilj FAB CE je zajednički plan rada FAB CE koji bi bio u skladu s ciljanim rezultatima na razini EU od drugog referentnog razdoblja, tj. od 2015. godine. Sljedeći koraci Ratifikacija sporazuma o FAB i davanje konačnog oblika sporazumima između nacionalnih kontrolnih tijela i pružatelja usluga zračne plovidbe. Dodatne informacije: Web stranice FAB CE:  http://www.eurocontrol.int/fab_ce

 

Europa.ba