Visoka predstavnica /potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton, u posjeti BiH u petak

Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Evropske komisije, će posjetiti Bosnu i Hercegovinu u petak 13. maja. U Sarajevu će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, a u Banja Luci će se sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Visoka predstavnica/potpredsjednica Ashton će se također sastati sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

„Evropska unija je jasno potvrdila svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Želimo vidjeti napredak Bosne i Hercegovine na tom putu, sa vladama formiranim na svim nivoima i funkcionalnim institucijama, posebno na državnom nivou. Želimo vidjeti rješavanje otvorenih pitanja i želimo da vidimo da su pokrenute sve potrebne reforme. Spremni smo pomoći Bosni i Hercegovini da krene naprijed„, rekla je Catherine Ashton uoči svoje posjete.

Više informacija o poziciji EU o Bosni i Hercegovini:

Zaključci Vijeća, mart 2011.

Izjava visoke predstavnice/potpredsjednice Catherine Ashton o BiH, april. 2011.

trong>Predstavnici sredstava informisanja mogu prisustvovati sljedećim događajima:

10:00   Zajednička izjava za medije visoke predstavnice/potpredsjednice Ashton i predsjednika RS Milorada Dodika (Palata predsjednika Republike Srpske, Banja Luka)

13:30   Izjave nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH (zgrada Predsjedništva BiH, Sarajevo)

Europa.ba