Koncertom Letu Štuke i Skroz okončano obilježavanje Dana Evrope

Koncertom Letu Štuke i Skroz okončano obilježavanje Dana Evrope

Koncertom sarajevskih bendova Letu Štuke i Skroz, održanom u subotu navečer, 14. maja u u Domu mladih u Skenderiji, u organizaciji Delegacije EU u Bosni i Hercegovini okončan je niz događaja kojim se obilježio Dan Evrope. Nešto duža i sada već tradicionalna Evropska sedmica počela je 4. i trajala do 14. maja, a pored ostalih uključila je i događaje poput Trke za Evropu, EU karavan u Mokrom, Sarajevu, Doboju, Banja Luci, Gradišci, aktivnosti EU infocentara u Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Sarajevu, te gala prijem u Delegaciji EU 9. maja.

Svirka uživo i dobro raspoloženje u Domu mladih trajali su do dugo u noć. Mladi iz Sarajeva, BiH ali i evropskih država pjevali su uglas sa izvođačima na sceni. 

Bila je to prilika i za razgovor sa pjevačima ove dvije muzičke grupe i mladima koji su ih došli slušati te pitati ih šta EU znači za njih.

„Mi nemamo drugog puta osim evropskog puta“, kazuje Dino Šaran, pjevač grupe Letu Štuke. On smatra da je najveći problem Bosne i Hercegovine što čeka da se problemi sami riješe.

„Navikli smo na humanitarnu pomoć, ljudi su umorni od rata, korupcije i kriminala, svega što nam čini svakodnevnicu. Tu je i prezasićenost politikom, previše je pogrešnih informacija i sučeljavanja, a premalo akcije“, kaže Dino Šaran.

Adnan Šaran iz grupe Skroz naglasio je „mi smo Evropa u kulturološkom i u svakom drugom pogledu“ i dodao da tokom koncerata, poput ovog u Domu mladih, kojim se obilježava Dan Evrope BiH već postaje članica EU.

Slično je bilo i razmišljanje publike

„Nema alternative za našu zemlju. Mi moramo postati dio EU“, rekao je Damir Čapelj, 21, veteran među fanovima oba benda koji je prisustvovao koncertu. U publici je bila i Emira Spaho, učenica Druge gimnazije u Sarajevu. Naglasila je da bi ispunjavanje uslova koji su nam postavljeni za članstvo u EU značilo i poboljšanje situacije u zemlji. Emira  razmišlja upisati arhitekturu ili dizajn. U njenoj školi postoji smjer na engleskom jeziku za one koji žele studirati u inostranstvu. Ona bi željela upisati studije u Austriji, u Gracu.

Europa.ba