Podrška EU razvoju Parka prirode Tajan kao atraktivne turističke destinacije

Biciklističkom utrkom na području Parka prirode Mitrovići nedaleko od Zavidovića, u subotu 14. maja zvanično je označen početak projekta T.A.J.A.N.  (Tourism, Adventure, Joy, Attractions, Nature). Program se sastojao od promotivne trke – biciklijade rekreativaca od grada do Mitrovića u dužini od 23 kilometra i glavne XC (cross country) trke na samom parku gdje je svaki od pet krugova dugačak 3,5 kilometara.

Samoj promociji projekta prisustvovali su zvaničnici resornih ministarstava u kantonalnoj vladi, općina Zavidovići i Kakanj, predstavnici  Turističke zajednice ZDK i mnoštvo građana, rekreativaca i ljubitelja prirode. 

– Projekat TAJAN promoviraće  Park prirode Tajan (jedini te vrste u centralnoj Bosni i Hercegovini) kao turistički proizvod, fokusirajući se na razvoj turističke infrastrukture, koordinaciju i razvoj ljudskih resursa, te marketing i promociju. Kombinacija treninga i razvoja infrastrukture će obogatiti turističku ponudu Tajana, a marketinške aktivnosti, zajedno sa promotivnim događajima će doprinijeti poboljšanju imidža o Tajanu kao turističkoj destinaciji.

Evropska unija finansira projekat sa iznosom od 350.000 eura putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). „Mi ćemo učestvovati sa dodatnih 60 hiljada eura, a Općina Zavidovići sa 40 hiljada eura, čime je ukupna vrijednost projekta T.A.J.A.N. dostigla 450 000 eura“,  kazao nam je direktor Turističke zajednice ZDK Senaid Šabanović.

U narednih 30 mjeseci Tajan će razviti ključnu turističku infrastrukturu,  „mountain bike“ i penjačke staze biće opremljene sa GPS navigacijom, izgradiće se osmatračnice za posmatranje divljači, urediti i otvoriti za posjetitelje špilje Srednja stijena i Lukina pećina, otvoriti turistički info centar u Kamenici koji će se baviti iznajmljivanjem planinarske opreme, te osigurati smještajni kapaciteti za boravak i ishranu turista u lokalnom vikend naselju.

Uz posebnu obuku pripadnika Gorske službe spasavanja i nabavku planinarske i druge opreme, posebna pažnja posvetiće se međunarodnoj promociji ovog projekta. Planirano je i učešće na sajmovima turizma u inostranstvu, organizacija sportskih i drugih manifestacija, te štampanje višejezičnih promotivnih materijala i brošura.

– Krajem maja na rasporedu je rafting takmičenje, a slijede sanacija pećine, krajem maja te drugi projekti. Vjerujemo da će jedini park prirode u srednjoj Bosni biti mjesto koje će svakog mjeseca privući sve više turista i posjetilaca, prije svih ljubitelja netaknute prirode“, smatra Šabanović.

Pobjednici trke

U „cross country“ trci učestvovalo je pedeset takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine, a među njima je bilo i stranaca, uglavnom predstavnika međunarodnih organizacija i ambasada u BiH. U juniorskoj konkurenciji najbolji je bio Loren Keserović („Lasta“, Sarajevo), drugi je bio Emin Đonlić („Maglaj“ Maglaj), a treći Tarik Mujanović („Atom“ Zavidovići).

Prvi među seniorima bio je Aldin Rizvić („Živinice“ Živinice), drugi je Adnan Avdić („Željezničar“ Sarajevo), a treći Agan Muhić („Živinice“ Živinice).

Europa.ba