Razvoj Jadransko-jonskog željezničkog koridora: Čapljina-Trebinje-Nikšić

Prezentacija projekta kojim se podržava razvoj Jadransko-jonskog željezničkog koridora: Čapljina-Trebinje-Nikšić održana je u ponedjeljak na seminaru u Sarajevu. Očekuje se da trasa definisana ovim projektom postane okosnica komunikacije Južnog Balkana. Izradu studije izvodljivosti za ovu trasu pruge u vrijednosti 510.000 eura finansirala je Evropska unija.   

Pruga Čapljina-Trebinje-Nikšić dio je Jadransko-jonskog koridora i biće izuzetno značajna za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Pruga otvara velike mogućnosti povezivanja BiH sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Albanijom, Grčkom. Međudržavni dogovor ovih zemalja o projektu, povećao bi mobilnost ljudi i roba, doprinio razvoju ekonomije i podigao životni standard građana. Projekat je važan jer bi željeznicom povezao tri glavna grada: Sarajevo, Podgoricu i Tiranu i na taj način doprinio ukupnom regionalnom razvoju.

„Ovo je ključni projekat koji će uticati na infrastrukturu i zaštitu životne sredine“ rekao je vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi. Mišljenja sam da će ga biti moguće realizovati putem sredstava međunarodnih finansijskih institucija i putem sredstava kojima raspolaže BiH.“

Daviddi je rekao da postoje razni načini na koje željeznički transport u regionu može postati profitabilan i naglasio da je razvoj odgovarajućih luka u Jadranskom moru od suštinske važnosti.

„U Jugozapadnom Balkanu  koji je u društvenom i ekonomskom pogledu znatno nerazvijeniji u odnosu na sjever, komunikacijska infrastruktura stara je 30, 40 pa i 50 godina, pa smo odlučili da zajedno sa EU radimo ovu studiju za izgradnju pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić s mogućnošću priključaka za Dubrovnik, Neum i druge gradove“, pojasnio je Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

On je naglasio da je cilj uspostaviti mrežu koja će biti dio evropske željezničke mreže, sa standardom koji imaju putnici u EU.

Memorandum o izradi studije izvodljivosti potpisan je 5. marta 2008. godine u Sarajevu, a putem tenderske procedure za realizaciju projekta izabrana je konsultanstka firma INOCSA iz Španije.

Europa.ba