Podrška EU sektoru sekundarne zdravstvene zaštite – Bolnice po mjeri pacijenta

Bolja usluga za pacijente i istovremena ušteda sredstava, ključni je rezultat koji se namjerava postići implementacijom dvogodišnjeg projekta reforme finansiranja sekundarne zdravstvene zaštite u BiH, koji finansira Evropska unija u vrijednosti od 1 milion eura.

Projekat predstavljen u utorak u Sarajevu, nastaviće prethodne aktivnosti koje je Evropska unija finansirala u sektoru zdravstva još od 1999. godine. U velikoj mjeri projekat podržava dugoročnu reformu i samoodrživost sektora zdravstvene zaštite u BiH uvodeći veći stepen transparentnosti, jasnoće i razumijevanja rada bolničkih institucija, što će rezultirati u poboljšanju učinkovitosti, omogućiti bolji pristup i kvalitetnije zdravstvene usluge. Glavni cilj projekta je implementiranje sistema prikupljanja podataka korištenjem DRG metodologije za analizu i prikupljanje podataka, zatim određivanje cijena za DRG kategorije i implementacija novog modela ugovaranja baziranog na bolničkim aktivnostima.

„Projekat je počeo u februaru ove i trajaće do februara 2013. godine a usmjeren je na postizanje veće dobrobiti građana“, kazala je Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH. Naglasila je da će pacijenti imati uvid u troškove zdravstvene zaštite na način koji će im omogućiti da uporede kvalitet bolnica odnosno prema većem kvalitetu zdravstvene zaštite postignutom za kraće vrijeme boravka u bolnici.

„Nadamo se da će se sistem uspostaviti što je prije moguće ali će za to ipak  trebati nekoliko godina“, kazala je Dianiskova. Viši savjetnik ministra zdravstva FBiH dr. Zlatko Čardaklija je napomenuo da se ovaj sistem primijenjuje u najvećem broju zemalja svijeta, uključujući zemlje EU, te da obezbjeđuje podatke o uspješnosti liječenja i o realnim cijenama za tretman određenih grupa oboljenja. „Radi se o savremenom pristupu koji će građanima omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu“, rekao je dr. Čardaklija i dodao da trenutno bolnice nisu stimulisane da poboljšaju kvalitet usluga, što se može promijeniti  nakon reforme.

Zamjenik ministra zdravstva i socijalne skrbi Republike Srpske Nedeljko Milaković je naglasio da će projekat rezultirati u boljim podacima i boljem servisu: „Ovo je način da zdravstvene ustanove izađu na tržište i da potvrde ko nudi veći kvalitet i ko može privući broj pacijenata“, kazao je Milaković i dodao da će u novom sistemu pacijenti imati pravo na slobodan izbor zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Novka Agić, direktorica Federalnog Zavoda osiguranja i reosiguranja je istakla da se očekuje racionalizacija troškova. „Izbjeći će se dupliranje računa jer kada pacijent dođe iz kantonalne bolnice na Klinički centar u Sarajevu neće morati ponovo vaditi nalaze“,  istakla je Novka Agić.

Projekat implementira međunarodni konzorcijum kojeg čine by Empirica Communication and Technology Research GmbH, Njemačka; Karol Consulting I Ericcson Nikola Tesla, Hrvatska.

Europa.ba