EU podrška profesionalnijoj, odgovornijoj i efikasnijoj javnoj upravi u BiH

Dodjela diploma državnim službenicima koji su učestvovali u uspješno okončanom dvoipogodišnjem programu Strateško planiranje i razvoj javnih politika (SPPD), upriličena je u utorak u Sarajevu. Program su sa 2,5 miliona dolara  finansirali Evropska unija i vlade Kraljevine Nizozemske i Kraljevine Norveške, a implementirao ga je UNDP.

Program je usmjeren na jačanje kapaciteta institucija javne uprave u odabranim sektorima, na polju strateškog planiranja, razvoja javnih politika i programskog budžetiranja. Johann Hesse, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u

Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, istakao je da je koncept programa uključio vrlo ambiciozan i širok cilj u smislu podrške uspostavi odgovorne, profesionalne, efikasne i operativne javne uprave u Bosni i Hercegovini koja javnosti pruža visokokvalitetne usluge  i podržava napredak ka  evropskim integracijama. Dodao je kako je vrlo važno što su službenici domaćih institucija stekli znanja i vještine koje će im omogućiti da budu sposobni za efikasno i uspješno strateško planiranje i razvoj javnih politika.

Hesse je također naglasio važnost povezivanja strateškog planiranja sa budžetskim programiranjem, strategijama koje počivaju na domaćim budžetima.

„Ne trebaju nam strategije koje se ne mogu finansirati, koje su samo mrtvo slovo na papiru. Ne želimo da se novac troši na nešto što nije u skladu sa strateškim dokumentima jer želimo znati gdje novac ide“, kazao je Hesse.

On je dodao kako je, nakon završetka SPPD-a, najvažnije da učesnici programa uposle znanja i vještine koje su stekli da primjene  instrumente strateškog planiranja u praksi. Christina Ovestad Eikeland, prva sekretarka Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, je istakla da je donatorima kod ovakvih projekata vrlo teško odmah vidjeti rezultate za razliku od npr. povratka gdje se jasno vidi koliko je kuća obnovljeno.

Međutim, SPPD je postigao veliki uspjeh i već su vidljivi rezultati. Ona je dodala da je, ukoliko se želi da SPPD bude održiv, potrebno usvojiti strateško planiranje na svim nivoima i uspostaviti tijelo za ocjenu standarda za upravljanje.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Sweder van Voorst tot Voorst je kazao da je jedan od vidljivih rezultata programa i njegov veliki uspjeh to što je Vlada Federacije BiH usvojila uredbe o razvoju javnih politika i strateškom planiranju što je veliki napredak.

Prema riječima rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Yurisa Afanasieva, 13 ministarstava na državnom i entitetskim nivoima, učestvovalo u programu. Obučeno je 300 službenika i usvojena 22 strateška dokumenta. Međutim, naglasio je da to predstavlja tek jednu trećinu službenika u javnoj upravi, što ističe potrebu da se program, ukoliko se za to iznađu sredstva, nastavi i u narednom periodu.

Program se fokusira na: transport, energetiku, rad i zapošljavanje, zatim poljoprivredu, socijalnu zaštitu te mala i srednja preduzeća.

Europa.ba