KID’s Festival 2011 – Evropa za svako dijete

U Sarajevu se između 10. i 14. juna, organizuje najveći događaj za djecu i mlade u Jugoistočnoj Evropi. KID’s festival u čijem finansiranju učestvuju Evropska unija i UNICEF će se ove godine odvijati pod sloganom „Evropa za svako dijete“.

Početak festivala biće obilježen KID’s paradom kroz centar Sarajeva koja će krenuti 10. juna u 16:00 sati ispred Katedrale, a odatle do Spomenika djeci Sarajeva i naposlijetku do Olimpijske dvorane Zetra. Ovo je osmi po redu KID’s festival, i očekuje se da će okupiti više od 40.000 mladih iz cijele BiH.

Prvi počasni ambasador Kid’s Festivala, zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack, otvoriće forum „Evropa za sve“. U brojnim programima učestvovaće predstavnci ambasada: Norveške, Švedske, Danske, Švicarske, Turske, Japana, UK, Egipta, Pakistana, Saudijske Arabije, Srbije, Češke, SAD-a, Malezije, Francuske, Španije i Italije.

Također, svaki dan će biti posebno kreiran, pa će tako 11. juna biti upriličen dan pod nazivom „Probudite se“, posvećen djeci s invaliditetom, 12. juna će biti „Dan uživo sa radio stanicom“ u RSG, 13. juna je Dan „Rafa žirafa“ sa Raiffeisen bankom, dok će 14. juni biti dan posvećen policiji i prevenciji kriminala.

„Ovo je jedinstvena prilika za djecu da stvaraju prijateljstva, pokažu svoj talenat i učestvuju u nedjelji filmova, radionica i zabava, kako bi više cijenili i razumijevali druge kulture“, kazala je Natalia Dianiskova, šefica Sekcije Operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

Naglasila je  da je EU odlučna da podrži dječija prava i obezbijedi ostvarivanje njihovih osnovnih potreba.

„Važno je za BiH da izgrađuje sisteme koji će obezbijediti politike adekvatne socijalne zaštite, socijalnu zaštitu i socijalnu inkluziju djece i porodica“, kazala je Dianiskova.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer opisala je KID’S festival kao čudesan događaj na kojem mališani imaju priliku iznijeti svoje želje.

„Za djecu je važno da se okupe, uče i igraju“, istakla je Bauer.

Direktor Raiffeisen banke, Michael Müeller poručio kako je festival prilika i da djeca uče o štednji.

Komandant EUFOR-a general Bernhard Bair je najavio kako će EUFOR oformiti poseban tim padobranaca koji će skokovima zabavljati djecu, dok je Moira Carpenter, oficir NATO-a dodala da su djeca budućnost BiH.

„Vjerujemo da osmijeh na dječijim licima danas, stvara bolju budućnost sutra”, rekla je Anita Cosse, direktorica fondacije „Out of Area” koja će iz Holandije dovesti 160 volontera da učestvuju u programu.

U programu učestvuje i EUPM sa Dječijom auto školom i Cyber crime radionicom. Portparol MUP-a Kantona Sarajevo, Irfan Nefić najavio je da će policija učestvovati u programu kako bi mališani stekli pozitivnu sliku o ulozi policije u društvu.

Europa.ba