Nova i ambiciozna Evropska politika susjedstva

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Evropske komisije i Štefan Füle, komesar EU za proširenje i politiku susjedstva, pokrenuli su 25. maja novu i ambicioznu Evropsku politiku susjedstva (EPS), potvrđujući odlučan i ojačan angažman EU sa svojim susjedima.

U tom prijedlogu, kojeg su Evropska služba vanjskih poslova i Evropska komisija predstavile državama članicama EU i Evropskom parlamentu, postavlja glavne prioritete i pravce obnovljene strategije EPS koja nastoji ojačati individualne i regionalne odnose između EU i zemalja u njenom susjedstvu, pristupom „više sredstava za više reformi“ – kojime se na raspolaganje stavlja više sredstava, ali uz obostranu odgovornost.

Uz 5,7 milijardi eura koje su već dodijeljene za period od 2011. do 2013. godine, iz drugih postojećih resursa prebačeno je još 1,24 milijuna eura i sada će biti stavljeni na raspolaganje za podršku ESP-u. Osim toga, Evropsko vijeće prihvatilo prijedlog visoke predstavnice/potpredsjednice Komisije da se zajmovi Evropske investicijske banke (EIB) zemljama južnog Mediterana povećaju za dodatnu milijardu eura za isto razdoblje. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je njen zahtjev za proširivanje transakcija i na područje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, počevši s Egiptom. Prema njihovim očekivanjima, godišnja visina zajmova mogla bi do 2013. doseći oko 2,5 milijarde eura.

Govor visoke predstavnice EU Catherine Ashton

Govor komesara EU za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea Više informacija možete pronaći na web stranicama Evropske unije.

Europa.ba