Peter Sørensen novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Po završetku konkursa za mjesto šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, visoka predstavnica EU/potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton sa zadovoljstvom objavljuje namjeru da Petera Sørensena premjesti sa njegove trenutne pozicije šefa Delegacije u EU u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji na dužnost šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ova vijest se objavljuje u vrijeme koje je od presudne važnosti za regiju Zapadnog Balkana i posebno za Bosnu i Hercegovinu.

„Peter Sørensen donosi u ovaj posao jedinstveno iskustvo o Bosni i Hercegovini i široj balkanskoj regiji“, rekla je Catherine Ashton.“ Mislim da niko nije bolje kvalifikovan da preuzme ovu osnaženu ulogu šefa Delegacije. Također želim da odam priznanje za odličan posao koji je Peter obavio u Skoplju. Drago mi je da je ova vijest objavljena samo nekoliko dana nakon moje posjete Bosni i Hercegovini, što je  rezultatiralo u otkazivanju referenduma u Republici Srpskoj. Sada moramo nadograđivati taj uspjehu kao i nastojati da postavimo BiH na putu ka EU.„

Peter Sorensen je Danac, trenutno je šef Delegacije Evropske unije u Skoplju, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji. Ima preko 15 godina iskustva u regiji Zapadnog Balkana. Njegovi prethodni angažmani uključuju pozicije: lični predstavnik visokog predstavnika EU u Beogradu (2006-2010); zamjenik šefa „Stuba IV“ (rekonstrukcija i ekonomski razvoj) Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) (2002-2006); viši savjetnik specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kosovu (2001-2002), pravni savjetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za Balkan (2000); šef političkog odjela i viši savjetnik šefa OSCE-a u Hrvatskoj (1997-1999); pravni savjetnik visokog predstavnika u Sarajevu (1996-1997), i politički savjetnik i posmatrač u Posmatračkoj misiji Evropske zajednice u bivšoj Jugoslaviji (1995-1996).

Vijeće vanjskih poslova je posljednjih mjeseci održalo nekoliko razgovora o zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Ministri vanjskih poslova EU ponovili su svoju predanost EU perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom teritorijalnom integritetu kao suverenoj i jedinstvenoj državi. Također su se saglasili sa pozicijom osnaženog, jednog predstavnika EU u BiH, koji će preuzeti vodstvo u podržavanju zemlje na njenom putu ka EU (martovski zaključci).

Europa.ba