Čelnici EU okupili vjerske vođe kako bi razgovarali o demokratskim pravima i slobodama

Dvadesetak viših predstavnika kršćanske, židovske, muslimanske i budističke zajednice u Briselu okupilo se 30. maja na poziv predsjednika Joséa Manuela Barrosa. Sastankom su zajednički predsjedavali predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek i predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy. Razgovarali su o djelotvornim načinima provođenja prava i sloboda u cilju izgradnje Partnerstva za demokraciju i zajednički prosperitet između Evrope i njenih susjeda.

To je drugi put da se sastanak takve vrste održava u kontekstu Lisabonskog sporazuma koji u svojem članu 17 predviđa da Unija održava „otvoreni, transparentni i redovan dijalog“ s vjerskim zajednicama i crkvama. Sastanak je još jednom posvjedočio važnost koju evropske institucije pridaju ovom dijalogu.

Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso je izjavio: „Naš zadatak i ambicija je promovisanje demokratije, pluralizma, vladavine prava, ljudskih prava i socijalne pravde, ne samo u Evropi već i u našem susjedstvu. Čvrsto vjerujem da se s tim izazovima ne možemo suočiti bez aktivnog doprinosa vjerskih zajednica“.

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek dodao je: „Vjerske zajednice su od velike važnosti za društvenu strukturu u zemljama EU. Isto vrijedi i za dinamične promjene u našem susjedstvu. Evropski parlament uvijek je naglašavao da su sloboda vjeroispovijesti i vjerskog uvjerenja predstavljaju među najvažnijim ljudskim pravima“.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je rekao: „Nemojmo zaboraviti povijest. Ona se upravo događa u sjevernoj Africi i u arapskom svijetu. To je dugi marš prema slobodi i pravdi. Upravo su to vrijednosti na kojima se temelje evropski sporazumi“.

Diskusije su se odvijale u duhu iskrenosti i otvorenosti. Vjerski vođe iz trinaest zemalja članica EU (Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Švedska, Mađarska, Francuska, Belgija, Austrija, Italija, Rumunija, Grčka, Kipar, Poljska, Nizozemska) i trećih zemalja (Rusija i Bosna i Hercegovina) pozdravili su odlučna i obnovljena nastojanja EU usmjerena na saradnju s najbližim susjedima. Izrazili su svoju spremnost da sarađuju s evropskim institucijama na promovisanju demokratije, ljudskih prava i temeljnih sloboda koje su nezaobilazne u izgradnji pluralističkih i demokratskih društava.

Više informacija o dijalogu EU i vjerskih zajednica i crkava.

Europa.ba