Izjava evropske komesrake za unutrašnje poslove Cecilije Malmström povodom 26. godišnjice Schengena

Dana 14. juna, prije 26 godina, započelo je uklanjanje graničnih kontrola širom Evropske unije. Schengenski sporazum omogućio je putovanje bez pasoša za više od 400 miliona Evropljana. Schengenska je zona u početku uključivala pet zemalja a danas ih je 25. Broj turističkih putovanja unutar zone godišnje dostiže brojku i od preko 1,25 milijardi. Razlog tako velikom broju jeste taj što ljudi mogu posjećivati prijatelje i rodbinu u cijeloj Evropi bez birokratskih prepreka i unutrašnjih granica. Osim toga, slobodno kretanje ključno je ne samo za našu ekonomiju već i za uspješnost Jedinstvenog tržišta.

Stvaranje Schengenskog prostora jedno je od najopipljivijih i najuspješnijih postignuća EU i stoga treba pronaći način da ga zaštitimo i poboljšamo kada je to potrebno.

Zemlje članice EU odgovorne su za kontrolu svojih vanjskih granica u interesu ostalih šengenskih zemalja. Agencija EU, FRONTEX, zadužena je za pomoć zemljama članicama u pitanjima kontrole granica i, kako bila još djelotvornija, njeni će kapaciteti uskoro biti pojačani. Evropska komisija trenutno ojačava schengenska pravila i integritet Schengena kako bi dodatno učvrstila tu saradnju. Da bi Schengen funkcionirao, zemlje članice moraju jedna u drugu imati povjerenja. Čvrsto se obavezujem štititi to povjerenje i koristiti sve raspoložive instrumente za osiguravanje slobodnog kretanja do kojeg nam je svima stalo. Nedavni događaji pokazali su da evropsko upravljanje Schengenom treba biti bolje definisano kako bi se osiguralo ispravno i ravnomjerno donošenje i provedba propisa u cijeloj Schengenskoj zoni.

Utemeljitelji Schengena omogućili su nam slobodu kretanja, bez ugrožavanja sigurnosti. Nastavimo, stoga, djelovati u njihovom duhu i unaprjeđivati i dalje slobodu i sigurnost evropskih građana u godinama koje dolaze.

Europa.ba