Proglas visoke predstavnice Cathrine Ashton ispred Evropske unije povodom Svjetskog dana domorodačkih naroda 9. augusta, 2011.

Danas, na Svjetski dan domorodačkih naroda, Evropska unija i njene države članice još jednom ističu svoju privrženost domorodačkom stanovništvu u i izvan EU.

Dvadeset i sedam zemalja članica EU su podržale deklaraciju Ujedinjenih nacija o pravima domorodačkog stanovništva koja predstavlja bitnu prekretnicu kako za njih tako i za sve one koji se zalažu za promovisanje ljudskih prava. Sa UN-ovim uredom i visokim povjerenikom za ljudska prava radimo na pružanju podrške učešću domorodačkih naroda na svim manifestacijama i sastancima UN-a, te pomažemo Međunarodnu organizaciju rada (ILO) u njenim aktivnostima koje se odnose na domorodačko stanovništvo, uključujući i sve aktivnosti koje proizilaze iz ILO Konvencije 169.  EU i njene zemlje članice također pozdravljaju uspostavu UN-ovog Partnerstva domorodačkih naroda, jedinstvene pojave koja okuplja nekolicinu agencija UN-a i doprinosi tomu da prava domorodaca postanu sastavim dijelom kompletnog UN sistema i svih njegovih aktivnosti na način na koji je to utvrđeno deklaracijom UN-a o pravima domorodačkog stanovništva. Ohrabrujemo svi aktere da podrže ovu značajnu inicijativu.

EU pruža praktičnu i finansijsku podršku svim domorodačkim narodima diljem svijeta. U kontekstu promovisanja društvene kohezije, ta podrška podrazumijeva sve od programa održivog razvoja u Kolumbiji do projekata zajednice u Nepalu, te programa izdržavanja na Filipinima. Kao što to navodi Evropski koncenzus o razvoju iz 2005. godine: „Ključni princip zaštite prava domorodačkih naroda u okviru saradnje na razvojnim aktivnostima je osiguravanje njihovog učešća u tome, te dobrovoljni pristanak obuhvaćenih zajednica kojima će pri tome biti obezbijeđene sve relevantne informacije“.

Pitanja koja se tiču domorodačkog stanovništva često prelaze državne granice, zbog čega se posebno zalažemo za vidove međunarodne saradnje poput međudržavnih projekata EU u kojima učestvuju arktički domorodački narodi Norveške, Švedske, Finske i Rusije.  

Europa.ba