Pet Roma/Romkinja zaposleno u institucijama vlasti

Na konferenciji za medije u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu održanoj 16. augusta 2011., objavljeno je imenovanje pet romskih koordinatora  (četiri regionalna koordinatora i koordinatorica za Rome pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH). Ova imenovanja su dio projekta podrške provedbi Nacionalnih akcionih planova za inkluziju Roma, koji finansira EU grantom u iznosu od 500.000 eura iz programa IPA 2008. Projekat provodi Care International u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i partnerskom organizacijom EURO-ROM iz Tuzle, a trajati će do decembra 2012.

U okviru projekta, Hedina Tahirović-Sijerčić angažirana je pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH kao nacionalna koordinatorica i voditeljica tima regionalnih koordinatora, Alen Gavranović postavljen je za koordinatora za Sarajevo i Hercegovačko-neretvanski kanton, Adnan Šubert za područje Banje Luke, Admir Pindžić za regiju Tuzle, a Mujo Fafulić  za Zenicu i Srednjobosanski kanton.

„Ovo je jedno od konkretnih dostignuća koji su ostvarni proteklih godina u promovisanju socijalne inkluzije romske zajednice u BiH“. rekla je Lara Scarpitta, politička savjetnica u Delegaciji Evropske unije u BiH. Čestitala je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice na njihovoj posvećenosti i značajnim rezultatima koje su postignuti od kada je BiH postala članica Dekade Roma. „Zajednička saradnja između Evropske unije i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice rezultirala je, između ostalog, usvajanjem akcionih planova i potpisivanjem Dekade Roma.“ Naglasila je da sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti trebaju uložiti više napora u promovisanju socijalne inkluzije Roma kao i pružiti podršku Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice kako bi njihovi napori bili održivi. „Neophodno je da sve institucije alociraju dovoljan budžet za provedbu akcionih planova za Rome zajedno sa monitoring sistemom koji će pratiti učinkovito korištenje ovih sredstava“. rekla je Scarpitta te dodala da je socijalna inkluzija Roma ostaje ključni prioritet za EU.

Na javni poziv kvalificiranim mladim Romima za ove pozicije stiglo je oko 30 prijava. Ovako skroman odziv  pripisuje se sveopćem osjećaju u romskoj zajednici da su njeni članovi  isključeni iz javnih pozicija. Pet visokokvalificiranih mladih Roma, koji su imenovani na ove pozicije, predstavljaju odličan primjer i podršku provedbi Nacionalnog akcionog plana za Rome.

Direktorica Care International, Sumka Bučan istakla je da članovi romske zajednice nisu dovoljno upoznati sa projektima na kojima bi mogli učestvovati i da se ne uključuju u njih. Rekla je da će upravo saradnja lokalnih vlasti, lokalne zajednice, udruženja Roma te novoimenovanih koordinatora to morati promijeniti kako bi se  promovirala veća uključenost Roma u društvo i unaprijedila pozicija romske zajednice.

„Moja motivacija za apliciranje na ovu poziciju je bila da pokažem da Romi mogu i hoće biti obrazovani i uspješni ako im se pruži prilika“, kazao je Admir Pindžić, koordinator za područje Tuzle.

Europa.ba