Lokalni energetski dan Srednjobosanskog kantona

U okviru projekta “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – podrška energetskim politikama na lokalnom nivou (ENER- Supply)”, koji se finansira iz IPA sredstava Evropske unije i kojeg implementira Regionalnoi centar za edukaciju i informisanje održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC), 1. septembra 2011 je organiziran Lokalni energetski dan Srednjobosanskog kantona.

Događaj je održan u hotelu ‘Aquareumal’ u Fojnici i okupio je 14 partnera iz jedanaest zemalja Jugoistočne Evrope, na čelu sa općinom Potenza iz Italije.

Partner projekta u Bosni i Hercegovini je Regionalni centar (REIC) u saradnji sa korisnicima, vladom i općinama Srednjobosanskog kantona. Projekat je počeo u novembru 2009. godine i trajaće do  novembra 2012. godine.

ENER-SUPPLY je osmišljen za pružanje pomoći lokalnim zajednicama u boljem korištenju  obnovljivih izvora energije (RES) i u primjeni mjera efikasnijeg korištenja energije (EE).

Voditelj projekta ENER-SUPPLY, Marco Caponigro, objasnio je da ovaj projekat daje podršku znanju i mogućnostima koje se odnose na programiranje i upravljanje tehnikama i metodama u oblasti energetske revizije, informativnih  kampanja i finansijskih sredstava.  “Naše aktivnosti su usmjerene na pružanje pomoći u vezi relevantnih EU direktiva, strukturalnih energetskih fondova, državne pomoći u energetskoj oblasti, trgovini, upravljanju energijom i planiranju obnovljivih izvora energije” rekao je Caponigro.

Sam događaj 1. septembra poslužio je kao forum za afirmaciju pitanja korištenja potencijala obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti u BiH, s posebnim naglaskom na područje Srednjobosanskog kantona. Oprema za korištenje obnovljive energije koja je pristupačna građanima je bila izložena i napravljene su prezentacije inteligentnog korištenja energije na nivou lokalne zajednice.

Prof. dr. Aleksandar Knežević iz REIC-a  je rekao da se sadašnji model razvoja energetike u Bosni i Hercegovini mora potpuno promjeniti. „Moramo zaustaviti daljnje globalno zagrijavanje i uvesti značajnu redukcije ugljen dioksida,” rekao je. “Postavlja se i pitanje korištenja biomase, prevencije osiromašenja tla da se ne ugrozi proizvodnja hrane.”

Događaj u Fojnici okupio je predstavnike kantonalne vlade, zemalja članica Evropske unije kao i veliki broj vodećih firmi iz energetskog sektora iz BiH i inostranstva.  

Europa.ba