Evropska unija spremna podržati svaki korak BiH na njenom putu ka EU

Tokom današnje posjete Sarajevu, predsjednik Evropskog parlamenta Jirzy Buzek susreo se sa predstavnicima političkih stranaka BiH i Visokim predstavnikom, Valentinom Inzkom. Predsjednik Evropskog parlamenta je, tom prilikom, pozvao političare u BiH da preuzmu odgovornost u provedbi reformi koje će poboljšati život građana u BiH i približiti zemlju članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon primanja priznanja Međunarodnog centra za mir, nevladine organizacije u BiH, Buzek je izjavio novinarima da se „tokom ove posjete još više uvjerio u to da Bosna i Hercegovina nije na periferiji nego u srcu Evrope“. Dodao je da se ovdje gradi evropsko društvo i „da je BiH važna za Evropu i sve Evropljane“

Buzek je istakao da su vrata u Evropsku uniju široko otvorena, ali „to mora biti prvenstveno izbor građana ove zemlje“. Dodao je i da je EU spremna pomoći BiH u teškom ali konačnici nagrađenom radu pristupa evropskim integracijama. 

„Iz vlastitog iskustva znam da nije lako biti članica EU“ rekao je   ali vrijedi truda. Postoje očekivanja od BiH koja se moraju ispunjavati na njenom putu ka EU. Članovi Predsjedništa BiH su spremni napraviti znatne promjene. Ova zemlja ima dosta problema ali, ponovo naglašavam, da smo spremni pomoći. Moramo biti optimistični jer 9. decembra u Vijeću EU vodiće se sveobuhvatna diskusija i pojedinačni izvještaji pristizaće iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Kao što znate zemlje iz vašeg okruženja su učinile dosta na reformama i BiH mora uraditi isto“.  Predsjednik EP je istakao da je imao konstruktivne razgovore s bh. političarima i da bi se po njegovom mišljenju neke ključne odluke mogle donijeti u narednih pet sedmica. Dao je punu podršku naporima da se ukloni trenutni politički zastoj i zatražio od bosanskohercegovačkih lidera da pokažu odlučnost u pronalaženju rješenja.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, Peter Sorensen kazao je da BiH mora puno učiniti ako želi da se vrati na put evropskih integracija ali je i istakao da je Evropska unija spremna pomoći ovoj zemlji na svakom koraku tog puta:  „ Podržaćemo Bosnu i Hercegovinu da promijeni kurs i implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u narednih nekoliko mjeseci“, rekao je. „Da bi se postiglo, vlasti u BiH moraju imati jasan plan. Znači da se moraju poduzeti hitni koraci kako bi se uskladio Ustav BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, usvojio zakon o državnoj pomoći koji je u skladu s evropskim standardima, te zakon o popisu stanovništva u BiH. Ovaj paket je preduslov za nastavak procesa evropskih integracija“  

Europa.ba