Protokol o dostavljanju dokaza omogućava rješavanje problema nekažnjavanja pred sudovima – Sorensen

Zahvaljujući novom dogovoru postignutom između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije, a podržanom od strane Evropske unije, sada je izvjesnije da će pred lice pravde biti izvedeni osumnjičeni za ratne zločine koji koriste postojeće pravne mehanizme, kao što je zabrana izručenja svojih državljana, kako bi izbjegli pravdi.

Danas su se u Sarajevu sastali predstavnici dvaju tužiteljstava, kako bi razgovarali o konačnoj verziji Protokola o razmjeni informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina, koji će uskoro potpisati oba tužiteljstva. Protokol će omogućiti da jedna država dostavi informacije i dokaze vezane za suđenje predmeta ratnih zločina koji se vode u drugoj državi. To znači da se sudski postupak može voditi u zemlji državljanstva iako je navodni ratni zločin počinjen u drugoj zemlji. 

Šef Delegacije Evropske unije/specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen je rekao:

Niko ne smije biti iznad zakona. Stoga toplo pozdravljamo zaključenje pregovora i dogovor postignut oko konačnog nacrta protokola. Uz ovaj veliki pomak i potpisivanje protokola koje se očekuje u predstojećim sedmicama, ispuniće se jedna od preporuka sa Drugog strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.

Evropska unija je uvjerena da današnji dogovor predstavlja završni korak u jednom dugotrajnom ali konstruktivnom procesu. Razgovore za postizanje ovog protokola je prije četiri godine pokrenuo tužitelj Brammertz pod pokroviteljstvom tadašnjeg komesara za proširenje Ollie Rehna.

Ovaj protokol također predstavlja značajan korak u jačanju regionalne saradnje u rješavanju predmeta ratnih zločina i uspostavljanju konkretnih procedura koje će pomoći procesu pomirenja na zapadnom Balkanu.

Kraj  

 

Europa.ba