Pobjednici foto-natječaja Moje susjedstvo

Danas su objavljena imena pobjednika foto-natječaja Moje susjedstvo. Natječaj je raspisala Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovin i Ured Specijalnog predstavnika EU. Natječaj je bio otvoren od 18. oktobra do 18. novembra 2011. godine, a prijavljeno je 168 fotografija. Prvu nagradu NIKON Coolpix L120 foto-aparat je doniralo poduzeće BLICKDRUCK iz Sarajeva.

Učesnici su trebali predati fotografije koje odgovaraju na pitanja: Šta vama danas znači vaše susjedstvo? Šta bi se moglo promijeniti i šta bi moglo ostati isto kada Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije? Možda u vašem susjedstvu postoji nešto što bi predstavljalo pozitivan doprinos za EU?

Dva prva mjesta su osvojili:

  1. Emir Vražalica, Sarajevo za Porodične vrijednosti pod uticajem modernog
  2. Nikolina Tuka, Sarajevo za Djevojka gleda grad

Za najviše oznaka sviđa mi se na facebook stranici Delegacije

 (www.facebook.com/europa.ba) nagrađena je:

    3. Jovana Vujasinović, Banja Luka for Djeca ne mogu čekati

Ambasador Peter Sorensen je izjavio:

Bosna i Hercegovina je raznolika i lijepa zemlja i to je na dobar način prikazano na fotografijama prijavljenim za natječaj. Postoji mnogo dobrih stvari iz svih zajednica koje se trebaju pokazati široj publici. Naši pobjednici su pokazali i zadivljujući osjećaj za umjetnost i ja im čestitam na tome. Radujem se što ću imati priliku da im uručim nagrade i što će njihove slike biti uključene u naš zvanični kalendar za 2012. godinu.

Žiri, kojeg su sačinjavala tri profesionalna fotografa, predtavnik projekta EU Awareness II i  predstavnik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EUSR-a, je imao težak zadatak da odabere dva najbolja od ukupno 168 pristiglih radova. Odabir je izvršen na osnovu sljedećih kriterija:

1.     Relevantnost u odnosu na temu Moje susjedstvo

2.     Kompozicija okvira

3.     Svjetlo korišteno za fotografiju

4.     Ideja i prenesena poruka

Pobjednicima će biti uručene nagrade – uključujui digitalne foto aparate za dvoje prvoplasiranih – tijekom večere sa ambasadorom Peterom Sorensenom u januaru sljedeće. godine. 

Dodatnih 9 fotografija će biti odabrano za EU u BiH kalendar za 2012. godinu.

Europa.ba