Počeo twinning projekt – Podrška državnim i entitetskim statističkim institucijama

Peta faza twinning projekta Podrška  državnim i entitetskim statističkim institucijama je počela u četvrtak, 1. decembra 2011. godine u prostorijama Delegacije Europske unije i EUSR-a u Sarajevu.

Projekt finansira Evropska unija iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2008) u iznosu od 1,3 miliona eura. Cilj projekta je razvoj poslovnih statistika, proširenih anketa o potrošnji kućanstava i jačanje institucionalnih sposobnosti svih statističkih agencija u BiH.

Govoreći direktorima statističkih agencija Danske, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi je naglasio da tačne, pouzdane i pravovremene službene statistike na državnom nivou imaju veliku važnost za BiH ali i za zahtjeve koje BiH mora ispuniti u procesu evropskih integracija. Također je izrazio razočaranje zbog depresivnih  rezultata u statističkom sektoru, koji su takvi unatoč dosadašnjoj pomoći EU u iznosu od 6,5 miliona eura. Naglasio je da bez jedinstvenih ekonomskih indikatora i popisa stanovništva, Bosna i Hercegovina nema šanse da postane država članica Evropske unije.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović je izjavio: Proces evropskih integracija nije moguć bez kvalitetnih statističkih podataka. Relevantne EU institucije će putem statistike pratiti zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU.

Ovaj Twinning projekat se realizuje u saradnji između statističkih zavoda u BiH i njihovih kolega iz Statistike Danske kao i u saradnji sa drugim državama članicama.

Europa.ba