Predstavljen twinning projekat – Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine

Twinning projekat Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine, je predstavlje u petak 2. decembra 2011. u prostorijama Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u Sarajevu

Ovaj projekt je od vitalne važnosti za razvoj infrastrukture kvaliteta u BiH. Dugoročni cilj podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u ovom području je  osiguranje zdravlja i sigurnosti građana. Da bi se postigao ovaj cilj roba mora zadovoljiti određene kriterije prije nego što se plasira na tržište. U tom kontekstu, projekt ima za cilj poboljšanje transparentnosti i pristupa informacijama oko izrade standarda na nacionalnom, europskom i međunarodnom nivou, kao i poboljšanje informacijskih sistema da bi sistem standardizacije bio kompatibilan sa međunarodnim i europskim organizacijama za standardizaciju.

Projekt je finansirala Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 500 000 eura.

U svom uvodnom obraćanju, šef Sekcije Operacija za ekomosski ravoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije Evropske unije u BiH, Johann Hesse rekao je: Standardi su instrument ekonomske i industrijske integracije i koriste se kao tehnička osnova za podršku evropskog zakonodavstva kako bi se osigurala sloboda kretanja roba. Ovim projektom ćemo poboljšati transparentnost i pristup informacijama oko izrade standarda na nacionalnom, europskom i međunarodnom nivou, kao i poboljšati informacijskih sistema da bi sistem standardizacije bio kompatibilan sa međunarodnim i europskim organizacijama za standardizaciju.

Ovaj twinning projekt će trajati 16 mjeseci a provodi ga konzorcij, koji se sastoji od ŠPANJOLSKE udruge za standardizaciju i certificiranje (AENOR), Njemački institut za standardizaciju (DIN) i Bugarski institut za standardizaciju (BDS), na čelu s AENOR-om.

Europa.ba