Evropska unija pomaže razvoj poljoprivrede u Podrinjskoj regiji

Prilikom svoje posjete općinama Goražde, Foča i Ustikolin,  30. novembra 2011., šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Hesse, sastao se korisnicima projekta koji finansira Evropska unija Razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Goraždu, Foči, Rogatici i Novom Goraždu.  

Posjeti se pridružio i Timo Stegelmann, predstavnik njemačke NVO HELP Hilfe zur Selbsthilfe e.V. za jugoistočnu Evropu, koja provodi ovaj projekat.

Na zajedničkim sastancima predstavnika EU i NVO HELP sa predstavnicima nekih od struktura vlasti iz korisničkih općina i poljoprivrednim proizvođačima, razgovorala se o do sada postignutom napretku na terenu i daljim očekivanim rezultatima podrške EU. Svi učesnici su istaknuli važnost finansijske pomoći Evropske unija koja je investirana u konkretne mjere podrške proizvođačima voća i povrća, kao i mliječnih proizvoda. Ovi sektori imaju velike potencijale za rast, kreiranje radnih mjesta i ostvarivanje prihoda za razvoj, ali i za izvoz. 

Ukupna vrijednost projekta je 471 422, 95 EUR od čega je EU izdvojila približno 400 000 EUR iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), dok su korisničke općine, kao sufinansijeri projekta, osigurale preostala sredstava.

Projekt ima za cilj osigurati podršku konkurentnim sektorima, kao što je poljoprivredni sektor. U ovom projektu su to podsektori proizvodnje voća i povrća kao i mljekarstva. Podrška je izražena u formi opreme i materijala koji su osigurani za najmanje 180 poljoprivrednih proizvođača iz korisničkih općina, kao i putem uvođenja certifikacije i sistema za kontrolu kvalitete njihovih proizvoda. Takve mjere trebaju osnažiti kapacitete proizvođača za dalji razvoj njihove prozivodnje i povećanje potencijala za izvoz.

Europa.ba