Obraćanje predsjednika Donalda Tuska nakon sastanka eurosamita na temu Grčke

Pročitat ću zaključke večerašnjeg sastanka eurosamita, gdje su se lideri usaglasili oko sljedećeg:

1.    Večeras smo se sastali kako bi razgovarali o ozbiljnoj situaciji u Grčkoj. Ističemo da su nadležni u eurozoni spremni učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali finansijsku stabilnost eurozone u cjelini.

2.    Nakon grčkog referenduma, premijer Tsipras se obavezao predstaviti novi zahtjev za program unutar okvira utvrđenog Sporazumom o europskom mehanizmu stabilnosti, uključujući i strogu politiku uslovljenosti.

3.    Dogovorili smo hitno razmatranje da li je moguće utvrditi osnov za postizanje sporazuma kojim se poštuju postojeće obaveze i naša zajednička pravila.

4.    Grčka vlada će najkasnije u četvrtak 9. jula dostaviti svoje detaljne prijedloge za sveobuhvatan i konkretan program reformi, a koji će potom biti predstavljen euroskupini, nakon razmatranja od strane troike.

5.    Šefovi država ili vlada sastat će se u nedjelju 12. jula.

***

Dozvolite mi da podijelim s vama neka osobna viđenja. Sve strane u pregovorima dijele odgovornost za postojeći status quo. Iz tog razloga sam danas pozvao lidere da pokušaju postići konsenzus, koji će biti naš zajednički uspjeh, bez gubitnika i pobjednika. Izostanak konsenzusa podrazumijeva i kraj pregovora sa svim mogućim posljedicama, uključujući i najgori scenarij prema kojem bi svi bili na gubitku.

Naša nesposobnost da postignemo sporazum može dovesti do bankrota Grčke i insolventnosti njenog bankarskog sistema. Zasigurno, takav ishod će najviše pogoditi grčki narod. Ne sumnjam da će to pogoditi i sve druge u Europi, također i u geopolitičkom smislu. Ako neko gaji iluzije o drugačijem ishodu, onda je uistinu naivan.

Sumorna stvarnost je da nam je ostalo samo pet dana da postignemo konačan dogovor. Do sada sam izbjegavao razgovore o rokovima. Ali večeras moram reći jasno i glasno da krajnji rok ističe ove sedmice. Svi smo mi odgovorni za krizu i svi imamo odgovornost da je riješimo.

Europa.ba