Obraćanje predsjednika Donalda Tuska nakon Euro samita 12. jula 2015. o Grčkoj

Dobro jutro. Danas smo imali samo jedan cilj: postići dogovor. Nakon 17 sati pregovora, napokon smo ga postigli. Neko će reći da smo postigli “grčkorazum” (‘aGreekment’). Čelnici su se u načelu složili da su spremni početi pregovore o programu Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), drugim riječima, o nastavku podrške Grčkoj.

Potrebno je ispuniti striktne uvjete. Da bi pregovori o ESM programu formalno otpočeli, potrebno je dobiti odobrenje brojnih državnih parlamenata, među kojima i grčkog parlamenta.

Ipak, ova odluka Grčkoj daje priliku da se vrati u normalu uz podršku evropskih partnera. Njome se izbjegavaju društvene, ekonomske i političke posljedice koje bi nastale usljed negativnog ishoda. Pozdravljam napredak i konstruktivni stav Grčke koji pomaže da se među partnere u eurozoni vrati povjerenje.

Nakon okončanja domaćih postupaka, Eurogrupa će raditi sa institucijama kako bi čim prije krenuli naprijed s pregovorima. Ministri finansija će također hitno razgovarati o tome kako pomoći Grčkoj da zadovolji svoje finansijske potrebe u što kraćem roku, odnosno o takozvanom finansijskom premošćavanju.

Želio bih zahvaliti predsjedniku Komisije, Jean-Claudu Junckeru, i predsjedniku Eurogrupe, Jeroenu Dijsselbloemu, za predanost i učešće u ovom napretku. Bez vašeg doprinosa, današnji dogovor ne bi bilo moguće postići. Hvala vam.

Europa.ba