Intervju sa Dušanom Kondićem, pobjednikom EU debatnog takmičenja pod inicijativom „EU i Ti“

Dušan Kondić je student treće godine politikologije na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Učestvovao je na brojnim seminarima, konferencijama i sličnim oblicima neformalne edukacije među kojima se naročito ističe „Akademija za političke lidere/ke BiH“ na kojoj je izabran za akademca generacije. Zajedno sa kolegama sa fakulteta je učestvovao u posjeti sjedištu EU u Sarajevu, a zatim i kao predstavnik fakulteta na debatnom takmičenju u okviru projekta „EU i Ti“. Zajedno sa koleginicom iz tima je pobijedio na takmičenju nakon čega je nagrađen putovanjem u Brisel koje je uključilo posjete različitim EU institucijama.

 

Zahvaljujući ”EU i TI”, u protekla četiri mjeseca, preko 500 studenata iz cijele BiH su posjetili sjedište EU u Sarajevu, gdje su sa zvaničnicima Evropske unije razgovarali o perspektivi BiH u EU, postavljali brojna pitanja i istraživali mogućnosti za aktivnije uključivanje u proces evropskih integracija.  Kako ste se odlučili za učestvovanje u ovom programu i zašto?

Smatram da biti mlada osoba ne znači samo biti zaokupljen formalnim obrazovanjem, nego je potrebno fokusirati se i na one neformalne oblike edukacije koji mogu produbiti i proširiti postojeće znanje i(li) baciti jedno novo svjetlo na određena pitanja kojima se mlada osoba bavi. S obzirom da studiram politikologiju, a Evropska unija je jedan bitan akter i faktor u političkom životu (skoro) svih evropskih a velikog broja i vanevropskih država, iskoristiti priliku da iz prve ruke od pojedinih predstavnika Evropske unije u BiH dobijem odgovore na pitanja koja su me interesovala je bio logičan izbor.
 Šta ste naučili u pogramu posjete sjedištu EU u Sarajevu?

Ne mogu reći da sam ovom posjetom naučio nešto što prije nje nisam znao. Ispravnije je reći da su mi sadržaji koji su nam tokom posjete preneseni potvrdili pojedina uvjerenja i stavove koje sam već imao i (iz)gradio kao npr. da ključni akcenat ne treba da bude na tome šta će EU i njeni predstavnici da donesu ili urade za BiH i entitete (što, naravno, nije nebitno), nego da glavno pitanje mora da bude šta možemo mi kao građani i političke elite kao naši predstavnici da učinimo da bi se pozitivno uticalo na ekonomsku i socijalno-političku stabilnost.
Nakon 12 poludnevnih posjeta sjedištu EU u BiH, 22 studenta su sudjelovala na debatnom takmičenju koje je održano od 3. do 4. juna u Sarajevu.  Šta mislite da je presudilo da Vaš tim bude jedan od pobjednika?

Mislim da je ključna stvar koja je uticala na to da koleginica Tatjana i ja pobijedimo na debatnom takmičenju bila činjenica da smo mi sve vrijeme bili upravo to – tim! Naravno da je priprema za debatu, nastojanje da predvidimo koja pitanja bi nam mogla biti postavljena, koji su najbolji načini da na njih odgovorimo i sl. u kombinaciji sa znanjem koje smo pokazali značajno uticalo na konačan rezultat, ali smatram da to ne bi bilo dovoljno da smo, umjesto kao tim, nastupali kao konkurencija jedno drugom.
Nakon EU Debatnog takmičenja, otputovali ste zajedno sa još 16 studenata u Brisel, prestonicu Evropske unije. Kakva iskustva nosite iz tog grada i kakav je bio program posjete?

Prva stvar koju kažem kada me neko pita o iskustvima iz Brisela je da je to jedan „politički grad“ (bez negativnog prizvuka, naprotiv!), misleći na to da ćete vrlo često na ulici čudi fraze kao što je „decision making“ (donošenje odluka). Naravno, to je logična posljedica činjenice da se radi o „glavnom gradu“ Evropske unije, gradu u kojem se zaista vrši „decision making“ za ogroman broj pitanja s kojima se zaposleni u EU institucija gotovo svakodnedno suočavaju.
Program je obuhvatao posjetu Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR), Evropskom parlamentu i AEGEE-u, jednoj od najvećih evropskih studentskih neprofitnih organizacija. Kroz diskusije sa predstavnicima ovih institucija smo bili upoznati sa njihovim radom, ciljevima koje žele da realizuju, uticajem koji nastoje da ostvare u BiH te koje su to šanse koje studenti imaju u ovim (ali i pojedinim drugim) institucija Evropske unije.
Da li vas je ovo iskustvo ohrabrilo da i dalje pratite i možda učestvujete u projektima Evropske unije za mlade ?

Apsolutno! S jedne strane, takvi projekti su prilika da, kao budući politikolog, stičem praktično iskustvo o temama koje na Fakultetu teorijski obrađujemo i time aktivno radim na vlastitom profesionalnom razvoju, a s druge strane, takva pitanja su vrlo dinamična a samim tim i interesantna.

Europa.ba