Izjava povodom novog zakona o radu Federacije BiH

Novi zakon o radu je važna inicijativa – ne samo u Federaciji BiH, nego za cijelu zemlju. Taj zakon je također bitan dio plana i programa reformi usvojenog od strane svih razina vlasti u BiH prošle sedmice. U sklopu zajedničkog opredjeljenja za približavanje EU, u februaru ove godine svih 14 glavnih političkih stranaka u BiH obvezale se se na poduzimanje ozbiljnih ekonomskih i socijalnih reformi, uključujući i reformu tržišta rada. Sada je vrijeme za provedbu tih obveza od strane svih političkih aktera. I u vrijeme kada je 60% mladih bez posla, a ukupna stopa nezaposlenosti je među najvišima u Evropi, ovo je neophodan izbor.

Neki ljudi su zabrinuti kako reforma standarda rada može utjecati na njih, ali postoje dobri razlozi za optimizam. Novi Zakon o radu će pružiti mnoge nove mogućnosti zapošljavanja, kao što je to slučaj u drugim zemljama koje su nedavno usvojile slične zakone, na primjer Italije i Srbije. Na vladama i institucijama BiH je da odluče o konkretnim detaljima novog Zakona o radu u skladu sa demokratskim procedurama. Po našem mišljenju, prijedlog Zakona o radu prezentiran od strane vlade Federacije je razuman, uravnotežen i u skladu sa principima Evropske unije. Dok bi ukupni cilj trebao biti da se ekonomija učini konkurentnijom i spremnom za rast, temeljna prava radnika trebaju biti zaštićena. Vjerujemo da novi zakon daje važna poboljšanja radničkih prava, na primjer značajno veći porodiljski i roditeljski dopust.

Aktivno učešće građana je bitno za zdravu demokratiju, bilo kroz izbore ili putem drugih demokratskih procesa, a također je važno i za proces integracije u EU. Svi imaju pravo na slobodu mirnog okupljanja, s ciljem da javno izraze određene stavove i neslaganja.

Europa.ba