Izjava evropskog komesara Christosa Stylianidesa povodom Svjetskog humanitarnog dana 2015. godine

Evropska unija je posvećena zaštiti humanitarnih radnika i svake godine 19. avgusta izražava svoju podršku Svjetskom humanitarnom danu. Danas se sjećamo dana kada su 2003. godine 22 humanitarna radnika izgubila život u bombaškom napadu na sjedište UN-a u iračkom gradu Bagdadu. Christos Stylianides, komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, dao je sljedeću izjavu:

„Spašavanje života ne bi se smjelo plaćati gubitkom života. Upravo zato, na Svjetski humanitarni dan, sjećamo se hrabrih žena i muškaraca koji su izgubili život u humanitarnoj službi. Danas odajemo počast humanitarnim radnicima koji i dalje rizikuju vlastiti život dok pomažu ljudima izloženim patnji.

Njihovi nesebični napori inspiracija su svima nama. Humanitarne krize postale su razornije nego ikad, uz sve veći broj prirodnih nepogoda i sukoba. Potrebe žrtava itekako su stvarne, a životi su istinski ugroženi.

Trenutni sukobi i nesigurnost otežavaju dostavljanje humanitarne pomoći, što milionima ljudi onemogućava da dobiju pomoć koja bi im mogla spasiti život. Nažalost, svjedoci smo alarmantnog trenda povećanja nasilja nad humanitarnim radnicima i povreda međunarodnog humanitarnog prava. U 2014. godini, više od 300 humanitarnih radnika bilo je napadnuto, kidnapovano, ili ubijeno.“

Već duže od 40 godina, Evropska unija u cjelini pruža humanitarnu pomoć, a danas, skupa sa svojim zemljama članicama, predstavlja najvećeg donatora humanitarne pomoći na svijetu.

 

Više informacija

 

Memo: Informacije o Svjetskom humanitarnom danu

Video: Svjetski humanitarni dan – Izjava komesara EU Christosa Stylianidesa

Web stranica Humanitarne kancelarije evropske zajednice (ECHO)

Web stranica evropskog komesara za humanitarnu pomoć i reagovanje na krizne situacije, Christosa Stylianidesa

 

 

Europa.ba