Zahvaljujući podršci EU počela gradnja budućih domova za romske porodice u sarajevskom naselju Gorica

Zahvaljujući podršci EU počela gradnja budućih domova za romske porodice u sarajevskom naselju Gorica

Uz pomoć Evropske unije i Općine Centar Sarajevo, četiri stambene jedinice za romske porodice bit će izgrađene u naselju Gorica u Sarajevu. Porodice koje će tu živjeti će biti korisnici stambenih jedinica, dok će vlasnik biti Općina Centar.

Kamen temeljac za izgradnju dvije lamele sa dvije stambene jedinice, svaka za četiri romske porodice, položen je 15. septembra 2015. godine.

Predstavnik Roma Dervo Sejdić istakao je da prije petnaest godina Romi iz ovog naselja nisu vjerovali da će ostati živjeti ovdje, a sada će biti u mogućnosti da žive u adekvatnim stambenim uslovima.

Izgradnju je finansirala Evropska unija u okviru projekta “Roma action”, koji za cilj ima podršku provedbi akcijskih planova za Rome u BiH, doprinijeti poboljšanju životnih uslova i socijalno-ekonomsku inkluziju Roma u BiH, kroz socijalno-ekonomske i mjere stambenog zbrinjavanja sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih sudionika.

Projekt je finansirala Evropska unija kroz IPA 2011 u iznosu od 2,5 miliona eura uz sufinansiranje lokalnih vlasti u iznosu od 545.037 eura. U okviru projekta će biti izgrađene ili obnovljene 152 stambene jedinice za romske porodice. Projekt implementira Hilfswerk Austria International u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i Kali Sara udruženjem.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Hilfswerk Austria International BiH, ASB-a kao i predstavnik Roma Dervo Sejdić.

Europa.ba