Perspektiva Europske unije o ishodima 30. sjednice Vijeća za ljudska prava

Tokom 30. zasjedanja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi od 14. septembra do 2. oktobra 2015. godine, razmatrano je stanje u oblasti ljudskih prava u zemljama širom svijeta. Burundi, Sirija, Sudan, Ukrajina, Jemen i mnoge druge zemlje su nažalost tek neke na dugačkom popisu zemalja sa alarmantnim stanjem ljudskih prava. Osim situacije u pojedinačnim zemljama, Vijeće se pozabavilo širokim spektrom tematskih pitanja koja se tiču ljudskih prava, poput ukidanja smrtne kazne, koja je i dalje jedan od ključnih prioriteta Europske unije, te promocije i poštivanja ljudskih prava, borbe protiv nasilnog ekstremizma, rodne ravnopravnosti i poštivanja prava autohtonih naroda.

Rezultati sjednice HRC30 su značajni. Kao što je istakao ambasador Peter Sørensen, šef Delegacije Europske unije pri UN-u: „U protekle tri sedmice, Vijeće je pokazalo svoju brzu i preventivnu ulogu u krizama u nastanku. Istovremeno, Vijeće je i dalje ključni forum za skretanje pažnje svjetske javnosti na dugotrajna i sistemska kršenja ljudskih prava, kao što je to godinama bio slučaj u Siriji, a decenijama u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.“

Što se tiče usvajanja održivih razvojnih ciljeva (engl. SDG) u New Yorku, Europska unija, zajedno s Luksemburgom i Uredom visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR), organizirala je 16. septembra panel diskusije na visokoj razini na temu „Period nakon 2015. godine i ljudska prava: izazovi i mogućnosti provedbe“, s naglaskom na ulogu ljudskih prava u Agendi do 2030. godine i izazovima na putu naprijed.

Diskusija o stanju u pojedinačnim zemljama zemlji tokom sjednice Vijeća dostupna na:
http://eeas.europa.eu/delegations/un_geneva/press_corner/all_news/news/2015/20151002_hrc30_en.htm

Europa.ba