Evropski i međunarodni dan borbe protiv smrtne kazne

Ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu predstavlja jedan od vodećih ciljeva politike EU o ljudskim pravima. Ono je jedan od glavnih prioriteta nedavno usvojenog Akcionog plana u oblasti ljudskih prava i demokratije (2015-2019).

U borbi protiv smrtne kazne, EU ima i dosljedno koristi širok spektar instrumenata za pomoć u oblasti diplomatije i saradnje, kao što su izjave, demarši i dijalozi o ljudskim pravima.

U zemljama gdje još uvijek postoji smrtna kazna, EU poziva na progresivno smanjenje njene upotrebe i insistira da ona bude provedena u skladu sa minimalnim standardima dogovorenim na međunarodnom nivou. EU i dalje podstiče sve zemlje da pristupe Drugom fakultativnom protokolu Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, najbitnijem međunarodnom instrumentu UN-a za ukidanje smrtne kazne.

EU je vodeći institucionalni akter koji daje veliki doprinos naporima organizacija građanskog društva širom svijeta za ukidanje smrtne kazne. Ukidanje smrtne kazne predstavlja jedan od tematskih prioriteta Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

EU je takođe i prvo regionalno tijelo koje je usvojilo pravila kojima se zabranjuje trgovina robom koja se koristi za primjenu smrtne kazne (i mučenje i maltretiranje), kao i pružanje stručne pomoći u vezi sa takvom robom.

Na međunarodnim forumima, EU je vodila intenzivnu kampanju lobiranja za rezoluciju Generalne skupštine UN-a o „Moratorijumu na upotrebu smrtne kazne“. U decembru 2014. Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju sa 117 glasova za, što je dosad nezabilježeno visok broj glasova, dok je broj zemalja koje su podnijele takav zakonski prijedlog dostigao rekordnih 95.

Na Međunarodni/Evropski dan borbe protiv smrtne kazne, Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku/potpredsjednica Evropske komisije, i Thorbjørn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope, dali su izjavu u ime EU i VE.

O Svjetskoj koaliciji protiv smrtne kazne

Svjetska koalicija protiv smrtne kazne (WCAPD) planira nekoliko manifestacija povodom 13. Međunarodnog dana borbe protiv smrtne kazne, pri čemu je ove godine fokus na smrtnoj kazni i krivičnim djelima u vezi sa drogom. Protiveći se smrtnoj kazni pod svim okolnostima, zagovarači njenog ukidanja promovišu i primjenu postojećih međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava. Među njima je ograničavanje zločina za koje je propisana smrtna kazna za najteže zločine – ubistvo s namjerom.

To će ujedno predstavljati dobru priliku za pripremu Specijalne sjednice Generalne skupštine UN (UNGASS) o drogi, koja će se održati u Njujorku u aprilu 2016. Sjednice će se prvenstveno baviti načinima na koje međunarodni režim kontrole droga doprinosi širim ciljevima UN-a kao što su javno zdravstvo, bezbjednost ljudi, društveni i ekonomski razvoj, te ljudska prava, uključujući ukidanje smrtne kazne za delikte u vezi sa drogom. WCADP se sastoji od 150 organizacija u oblasti ljudskih prava i stručnih udruženja. Koalicija obezbjeđuje materijale za Međunarodni dan borbe protiv smrtne kazne na sedam jezika: na engleskom, francuskom, španskom, arapskom, kineskom, ruskom i persijskom, koji delegacije mogu koristiti za moguće aktivnosti. Ti materijali dostupni su na http://www.worldcoalition.org/worldday. Nepotpuna lista događaja koje planiraju članice Koalicije u odgovarajućim zemljama biće poslata delegacijama čim bude dostupna. Za više informacija molimo da kontaktirate Svjetsku koaliciju na contact@worldcoalition.org

Europa.ba