Zaključci Evropskog vijeća, 15. 10. 2015.

Čelnici Evropske unije sastali su se 15.10. 2015. godine u kontekstu migracijske i izbjegličke krize u Evropi.  Ovo je bio četvrti po redu sastanak u šest mjeseci koji se fokusirao na odgovor na ovu krizu.

 

>     Zaključci Evropskog vijeća, 15.10.2015. godine

 

Europska unija i njezine države članice pojačavaju napore kako bi odgovorile na krizu te utvrdile učinkovitu, humanitarnu i sigurnu europsku migracijsku politiku. Čelnici EU postigli su dogovor o političkom smjeru i sljedećim prioritetima:
•    saradnja sa zemljama porijekla i tranzitnim zemljama kako bi se zaustavili migratorni tokovi; čelnici EU pozdravili su dogovor o zajedničkom akcionom planu EU i Turske, i odlučili da postignu konkretne operativne mjere na nastupajućem Sastanku na vrhu u Valetti sa afričkim šefovima država i vlada
•    jačanje vanjskih granica EU sa sistemom integrisanog upravljanja granicama koji će biti obimniji od mandata Frontex-a, i angažovanje stotine dodatnih graničnih čuvara kako bi se osigurale kritične tačke u Grčkoj i Italiji
•    pitanje povratka i readmisije

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je također pokrenuo raspravu o širim izazovima za Migracijsku politiku EU, u srednjeročnoj i dugoročnoj perspektivi. Čelnici EU su razgovarali o pitanjima ‘Dublinske regulacije’ i sistema zaštite granica EU.

Analizirale su se odluke primjenjene nakon prve specijalne sjednice Evropskog vijeća u aprilu, i razgovaralo se o potrebi povećanja financijske pomoći organizacijama kao što su UNHCR, WFP, kao i o podršci trećim zemljama.

Evropsko vijeće je diskutiralo o političkim i vojnim pitanjima u Siriji, uključujući njihov uticaj na migracije i ponovno je naglašena podrška političkom rješenju sukoba u bliskoj saradnji sa UN i zemljama regiona.

Čelnici EU su pozdravili najavu UN-a o formiranju nove vlade nacionalnog jedinstva u Libiji.

Čelnici EU su obaviješteni o trenutačnom stanju i sljedećim koracima po pitanju referenduma (o ostanku u EU / izlasku iz EU). Britanski predsjednik vlade Cameron se obavezao predstaviti britanske zahtjeve u pismenoj formi do početka novembra.

Čelnici EU osvrnuli su se na izvješće predsjednikâ o dovršetku ekonomske i monetarne unije.

Evropsko vijeće će opet razmatrati ova pitanja na sastanku u decembru.

Čelnici EU su informisani o pripremama za konferenciju o klimi (COP21) u Parizu i rezultatima nedavnog sastanka u normandijskom formatu (Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina) u vezi sa situacijom na istoku Ukrajine.

Evropsko vijeće je također pozdravilo međunarodni nezavisni izvještaj, kojeg je proveo holandski Odbor za sigurnost, objavljen 13.10.2015. godine u vezi sa obaranjem aviona na letu MH17.

Europa.ba