Predsjednik Juncker sazvao sastanak čelnika u Briselu o izbjeglicama na putu preko Zapadnog Balkana

U kontekstu vanredne situacije koja se razvija u zemljama kojima prolaze migratorni putevi na Zapadnom Balkanu, postoji potreba veće saradnje, širih konsultacija i trenutne operativne akcije. Nakon konsultacija sa nekoliko čelnika, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sazvao sastanak čelnika 25.10.2015. godine kako bi se razgovaralo o kretanjima izbjeglica na Zapadnom Balkanu.

Sastanak na nivou šefova država ili vlada će se održati između 16.00 i 19.00 sati u nedjelju 25.10.2015. godine u Briselu, nakon čega će biti organizovana radna večera u sjedištu Evropske komisije. Sastanak ima u cilju postići dogovor o zajedničkim operativnim zaključcima koji se mogu trenutačno provesti.

Sastanku će prisustvovati šefovi država ili vlada Austrije, Bugarske, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunije, Srbije i Slovenije. Predsjednik Evropskog vijeća, predsjedavajući Vijećem EU Luksemburg i UNHCR su također pozvani. Evropski ured za podršku azilu (EASO) i Evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica EU (Frontex) će također biti predstavljeni.

 

Europa.ba