Prva javna debata o uvođenju probacijskih službi u BiH održana u Mostaru

U okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope ‘’Usklađivanje kaznene politike i prakse u BiH sa evropskim standardima’’, u Mostaru je 16. oktobra 2015. godine održana prva javna debata o uvođenju probacije u Bosni i Hercegovini.

Cilj probacije, uvjetovane i nadzirane slobode počinitelja kaznenog djela, je zaštita društva i smanjenje rizika od povratništva počinitelja kroz njegovu resocijalizaciju i reintegraciju u zajednicu.

Na debati su učestvovali ključni nosioci funkcija zaduženih za donošenje naloga za izvršenje probacijskih mjera i nadzor njihove provedbe u praksi.

U okviru pomenutog zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope, osnovane su radne grupe sačinjene od domaćih kreatora politike i zatvorskih stručnjaka, koje su izradile prijedlog amandmana na krivično zakonodavstvo kojima se potiče implementacija sankcija u zajednici i uvođenje probacije. Pored toga, izrađen je Dokument sa procjenama opcija za uvođenje probacijskih službi u BiH, koji nudi različite modalitete i strukture za buduće probacijske službe. Kao zadnja aktivnost u pripremi sesija kojima je cilj sačiniti nacrt probacijskih zakona, implementiran je pilot projekat o probacijskim poslovima u zatvorima, koji je potvrdio da je postojeća zatvorska praksa u pripremi zatvorenika za otpust dobra osnova za uvođenje probacije u BiH.

Članovi radnih grupa i predstavnici zatvorskih probacijskih timova predstavili su do sada postignute rezultate ovog zajedničkog programa na debati.

Sudski organi koji su učestvovali u debati mišljenja su da se stručna zajednica mora bolje informisati kako bi mogla precizno procijeniti počinioca krivičnog djela prije izricanja naloga za probacijske mjere.

Predstavnici kantonalnih ministarstava pravde zaduženi za implementaciju sankcija u zajednici izvijestili su da u nekim slučajevima postoji nespremnost sudija da nalože probacijske mjere. U drugim slučajevima u praksi nedostaje poslodavaca koji bi bili spremni uposliti osobe kojima je izrečena mjera probacije. Zaključeno je da bi se usvajanjem čvrstog i relevantnog zakonskog okvira ove situacije unaprijedile.

Debata je okončana prezentacijom međunarodnog konsultanta o nacrtu trenutne strukture probacijskih zakona i dogovorom o narednim koracima koji se trebaju poduzeti prije naredne debate koja je zakazana za početak 2016. godine. Učesnici su se takođe složili da bi dalje podizanje svijesti o ovoj tematici među ključnim nosiocima funkcija (sudije, agencije za sprovođenje zakona, organi socijalnog staranja, itd) bilo ključno za promociju koncepta probacije.

Program ‘’Usklađivanje kaznene politike i prakse u BiH sa evropskim standardima’’ finansira EU u iznosu od 1 200 000 eura, a provodi i sufinansira Vijeće Evrope u iznosu od 120 000 eura.

Europa.ba