Oštri komentari usmjereni prema novinarima od strane političara naišli su na kritike u posljednjih nekoliko sedmica. Po vašem mišljenju, imaju li novinari u BiH dovoljno prostora da rade svoj posao? Postoji li nešto što medijske kuće trebaju poboljšati?

Rasim Ibrahimagić,  Živinice

Novinari nisu ti koji trebaju nešto poboljšati. Političari, od kojih pojedini nažalost ne samo da ne poštuju novinarsku profesiju, već nemaju ni osnovnu kulturu ponašanja. Regulatorna agencija za komunikacije, udruženja novinara i druge institucije države trebaju stati uz novinare i zaštititi ih od takvih napada.

Miroslav Marojević,  Brčko

Biti novinar znači kao i svaki drugi građanin nositi jednako breme odgovornosti i rizika. Danas je to breme možda teže nego ikad. Savremeni razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija svakako je doprinio da jačanje slobodnog govora bude i dalekosežnije nego ikad ranije, ali isto tako otvorio je i nove granice koje se čine sve kruće i manje liberalne. S druge strane novinar, ali i svi mi, moramo voditi računa da sloboda govora podrazumijeva i nivo odgovornosti kako prema sebi tako i prema zajednici u kojoj djelujemo. Dakle, neupitna je činjenica da novinari svakako moraju imati potpunu slobodu govora i djelovanja. Isto tako ne smijemo dozvoliti da se pod isprikom slobode govora novinari pretvore u nedodirljive toteme savremenog doba.

Aleksandar Brezar, Sarajevo

Bosanskim medijskim prostorom već neko vrijeme dominiraju privatni vlasnici, koji s druge strane imaju tendenciju flertovati sa raznim političkim frakcijama ili otvoreno učestvovati u politici za svoje ciljeve. Tipičan primjer ovog sukoba interesa može se vidjeti u činjenici da je jedan od glavnih štampanih medija u BiH u vlasništvu osobe koja je bila na vrlo visokoj poziciji na najvišem nivou vlasti. Javne medijske kuće također, ili koketiraju sa političarima i političkim partijama preko postavljanja provjerenih kadrova na uredničke i upravljačke pozicije ili nemaju prostora biti išta više od pukog servisa vijesti. Dodajte tome neizbježno srozavanje novinarstva kao struke i dobit ćete izuzetno nesiguran položaj u pogledu uticaja političara. Zajedno sa neopravdano niskim zaradama i gotovo bez ikakve sigurnosti radnog mjesta, nedavne izjave političara su samo šlag na tortu, čineći hrabrost rijetkih, koje u ovom trenutku možemo nazvati Don Kihotima 21. vijeka, još značajnijom i važnijom za oporavak našeg novinarstva ukoliko se on ikada desi. Jedini izlaz iz ove poprilično sumorne situacije zahtijeva mnogo hrabrosti i odlučnosti šefova medijskih kuća koji bi prvo morali prekinuti veze sa onima na vlasti, a zatim osigurati da njihovi novinari imaju i uslove i slobodu da svoj posao rade u skladu najvišim standardima struke.

Europa.ba