Kraj roaminga i nejednakog pristupa internetu

Zabrana “roaming” naknada za upotrebu mobilnih telefona u inozemstvu unutar EU, stupiti će na snagu u junu 2017. godine, izglasali su zastupnici u utorak u paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu. Također su usvojili prijedlog o jasnim pravilima o pravu pristupu interneta.

“Ovu zabranu “roaming” naknada smo svi dugo očekivali; građani, start-up preduzeća, mala i srednja preduzeća i razne organizacije”, rekla je Pilar del Castillo (EPP, ES), parlamentarna izvjestiteljka, tokom debate prije glasanja. “Zahvaljujući ovom dogovoru, Evropa će postati jedini region u svijetu koji zakonom garantuje otvoreni internet i mrežnu neutralnost. Princip mrežne neutralnosti će se direktno primjenjivati u 27 država članica. To će također osigurati da ne koristimo internet sa dvije brzine.”

Ne prihvatajući amandmane na stav Vijeća u prvom čitanju, zastupnici su usvojili novi zakon.

Roaming naknade za zvanje, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u inozemstvu unutar EU bit će zabranjene od 15. juna 2017. godine.

Od 30. aprila 2016. godine, roaming naknade (dodane na cijenu plaćenu kod kuće) ne smiju prekoračiti:

  •  €0.05 po minuti za pozive
  • €0.02 za poruke (SMS)
  • €0.05 po megabajtu za pokretnu mrežu

Ograničenja naknada za dolazne pozive odredit će se kasnije ove godine, ali se očekuje da će ta ograničenja biti niža nego za odlazne pozive.

Povrat troškova i sprečavanje zlouporabe

Ako operateri mogu dokazati da ne mogu vratiti svoje troškove i da to utiče na domaće cijene, nacionalna regulatorna tijela mogu im odobriti da nametnu minimalne naknade u iznimnim okolnostima kako bi  povratili te troškove. Zastupnici Evropskog parlamenta dobili su jamstva da će nacionalna regulatorna tijela imati sredstva izmjene ili odbijanja naknada.

Kako bi zaštitili industriju od zloupotreba, kao što je “stalni roaming”, operaterima bi u određenim okolnostima bilo dopušteno da naplaćuju malu naknadu, nižu od sadašnje, prema “fair use” politici. Tačni podaci za to će biti definisani od strane Komisije i telekomunikacijskih regulatora.

 Otvoren pristup internetu

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom preduzeća koja pružaju usluge pristupa internetu bit će obavezna ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže ili protiv cyber-napada.

Brzina preuzimanja i učitavanja usluga: dostava ili kompenzacija

Zastupnici Evropskog parlamenta osigurali su da pružatelji internetskih usluga moraju dati korisnicima jasno i razumljivo objašnjenje o minimalnoj, uobičajeno dostupnoj, maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju fiksnih mreža ili o procijenjenoj maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu u slučaju pokretnih mreža. Svako značajno odstupanje od oglašenih brzina preuzimanja i učitavanja dati će pravo potrošaču na naknadu, kao što je prekid ugovora ili neka druga naknada. Nacionalne regulatorne službe bit će odgovorne utvrditi da li je razlika u suprotnosti s ugovorom ili ne.

Europa.ba