Raif Badawi dobitnik Nagrade Saharov 2015. Evropskog parlamenta

Saudijski bloger Raif Badawi dobitnik je Nagrade Saharov za slobodu misli 2015. odlukom predsjednika Martina Schulza i predsjednika klubova zastupnika Evropskog parlamenta. Badawi trenutno služi kaznu od deset godina zatvora zbog vrijeđanja islama na svojoj stranici na kojoj promovira slobodni govor o društvu, politici i religiji. Dodjela nagrade održat će se u Strasbourgu 16. decembra.

“Konferencija predsjednika odlučila je dodijeliti Nagradu Saharov saudijskom blogeru Raifu Badawiju, iznimnom i hvalevrijednom čovjeku kojemu je izrečena jedna od najokrutnijih postojećih kazni te zemlje, koju možemo opisati jedino kao brutalno mučenje”, rekao je predsjednik Martin Schulz na plenarnom zasjedanju 29. oktobra objavivši pobjednika.

“Pozivam kralja Saudijske Arabije da zaustavi izvršenje kazne, pusti gospodina Badawija iz zatvora kako bi se vratio svojoj ženi i obitelji te dopusti mu putovanje na plenarnu sjednicu u decembru kako bi svečano primio nagradu”, rekao je predsjednik.

Badawi – zatvorenik savjesti

Raif Badawi je bloger iz Saudijske Arabije, aktivist koji se bori za ljudska prava te urednik stranice “Slobodni saudijski liberali” koji je uhapšen 2012. godine, te kasnije osuđen na deset godina zatvora, hiljadu udaraca bičem, te tešku financijsku kaznu zbog vrijeđanja islamskih vrijednosti na svom blogu.

Primio je prvi niz udaraca bičem u javnosti u januaru ove godine, dok je ostatak odgođen uslijed velikog međunarodnog pritiska. Ranije ovog tjedna njegova žena Ensaf Haidar koja trenutno živi u Kanadi s njihovih troje djece, objavila je kako su saudijske vlasti dale zeleno svjetlo za nastavak bičevanja.

U februaru ove godine Parlament je izglasao rezoluciju u kojoj snažno osuđuje bičevanje Raifa Badawija kao okrutno i šokantno djelo tražeći od vlasti Saudijske Arabije da obustave daljnje bičevanje te da ga odmah i bezuvjetno puste iz pritvora jer ga se smatra zatvorenikom savjesti, pritvorenim i osuđenim samo zato što je iskoristio svoje pravo na slobodu izražavanja.

Finalisti

Raif Badawi jedan je od troje finalista ovogodišnje nagrade. Saznajte više o demokratskoj oporbi u Venezueli te političkom zatvoreniku i ruskom vođi oporbe Borisu Nemcovu na našim internetskim stranicama.

Nagrada Saharov

Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Evropski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji se borbe protiv netolerancije i opresije. Nagrada je osnovana 1988., a Denis Mukwege, borac za prava djevojčica i žena iz Demokratske Republike Kongo prošlogodišnji je dobitnik.

Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konferencija predsjednika odabire jednog laureata.

Europa.ba