Poziv na radionicu: Učešće javnosti i transparentnost u provedbi energetskih politika

Zajednički istraživački centar Evropske komisije organizuje radionicu na temu “Učešće javnosti i transparentnost u provedbi energetskih politika”, 25. i 26. februara 2016. godine u Beogradu.

Na radionici će se razgovarati o principima, alatima, prednostima i izazovima učešća javnosti, istražiti primjeri participativnih procesa u projektima i politikama energetskog sektora, te raspravljati o različitim aspektima učešća raznih aktera u specifičnim realnim situacijama.

Radionica je dio aktivnosti Zajedničkog istraživačkog centra na prikupljanju i dijeljenju praktičnih primjera učešća javnosti, te razvoja znanstvenog centra za transparentnu upravu, posebno za E-TRACK (‘Energy – Transparency Centre of Knowledge‘).

E-TRACK je zajednička inicijativa Generalnog direktorata za energetiku (DG ENER) i Zajedničkog istraživačkog centra osnovana u cilju promocije i jačanja učešća javnosti u provedbi energetskih politika. Cilj inicijative je da postane centralna referentna tačka za praćenje, podjelu i distribuciju informacija o dobrih primjerima iz prakse koji se tiču učešća javnosti u provedbi energetskih politika širom EU.

Potrebno je da kandidati zainteresovani za učešće rade u oblasti učešća javnosti i/ili energetskom sektoru, i dolaze iz domena industrije, regulatornih agencija, akademske zajednice, konsultantskih kompanija, nevladinog sektora i drugih organizacija koje predstavljaju interese građana.

Rok za dostavljanje prijava je ponedjeljak, 14.12.2015. godine.

Više detalja o radionici, uključujući i proces prijave, može se naći OVDJE.

Europa.ba