Ambasador Wigemark razgovarao sa gradskim zvaničnicima, parlamentarcima i poduzetnicima u Bijeljini

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je danas posjetio Bijeljinu. Na sastanku sa zamjenikom gradonačelnika, Husom Zečkanovićem, ambasador Wigemark je razgovarao o pitanjima evropskih integracija, te pomoći Evropske unije lokalnom oporavku nakon poplava 2014. godine.

Ambasador Wigemark je u Bijeljini sudjelovao u konferenciji organizovanoj u okviru Twinning projekta ‘Unaprijeđenje uloge parlamenata u BiH u kontekstu EU integracija‘. Cilj projekta kojeg podržava Evropska unija u iznosu od gotovo 3,5 miliona eura je da unaprijedi kapacitete i omogući snažniju ulogu parlamenata u procesu pristupanja i provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Konferencija kojoj su prisustvovala parlamentarna rukovodstva i predsjedavajući komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacija BiH, Narodne skupštine RS i Skupštine Brčko distrikta. Oni su razgovarali o preporukama projekta koje imaju u cilju da unaprijede saradnju između parlamenata u BiH kojom bi se osigurao koordinirani nastup u procesu EU integracija.

Ambasador Wigemark je ovom prilikom posjetio i lokalno preduzeće “Raševići d.o.o.” koje je dobilo financijsku podršku u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Evropska unija je nakon poplava pomogla malim i srednjim preduzećima da ublaže negativne ekonomske efekte, sačuvaju i kreiraju nova radna mjesta. Ona su, dugoročno, apsolutna ključna za privredni oporavak zemlje“, rekao je ambasador Wigemark.

Jedan od gradova najteže pogođenih poplavama 2014. godine, Grad Bijeljina je i jedan od glavnih primatelja pomoći Evropske unije, sa gotovo 6 miliona eura programa oporavka. Pomoć Evropske unije je uključivala obnovu stambenih jedinica, javnih zgrada i komunalne infrastukture, te podršku malim i srednjim preduzećima i komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima.

Europa.ba