EU podržava pristup pravdi za svjedoke i žrtve u Bosni i Hercegovini

Dvodnevna konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH“u sklopu projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija otvorena je 12. novembra 2015. godine u Sarajevu.

Projekat koji je započeo u januaru trajati će 3 godine i ukupne je vrijednosti 2,1 milion eura, a najveći donator je Evropska unija sa 1,7 miliona eura. Cilj projekta je unaprijeđenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele/svjedoke konflikta kroz pružanje blagovremene multidisciplinarne podrške kako bi se doprinijelo održivom miru u BiH.

Projekat će uspostaviti 9 novih mreža podrške žrtvama/svjedocima, unaprijediti 5 postojećih mreža i ojačati kapacitete barem 170 stručnjaka iz vladinih institucija i nevladinih organizacija, kao i članova uspostavljenih mreža za pružanje efikasne i djelotvorne podrške žrtvama/svjedocima.

U uvodnom obraćanju šef Odjela kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Melvin Asin naglasio je važnost ovog projekta, jer pruža informacije za bolju podršku svjedocima i žrtvama, i članovima njihovih porodica. „Vlasti na svim nivoima bi trebale prepoznati važnost ovoga pitanja i pružiti potporu za provedbu projekta koji se fokusira na osnaživanje postojećih mreža i uspostavu nove mreže za podršku svjedocima i žrtvama u cijeloj Bosni i Hercegovini“, naglasio je Asin.

Britanski ambasador Edward Ferguson istakao je važnost institucionalnog rješenja za pitanje žrtava seksualnog nasilja. „Otvara se mogućnost da se reforma sistema socijalne zaštite koja je predviđena u okviru Reformske agende iskoristi kako bi se izvršile promjene koje bi pomogle žrtvama seksualnog nasilja“, rekao je ambasador Ferguson.

Predsjednica Udruženja građana Vive Žene, Jasna Zečević, zahvalila je međunarodnoj zajednici ne samo za finansijsku podršku, već i za povjerenje koje su uložili u projekat.

Konferenciji prisustvuju žrtve, stručnjaci i predstavnici vlasti u BiH.

Projekat provodi Udruženje građana Vive Žene iz Tuzle, zajedno sa Medica Zenica, Fondacijom Udružene žene iz Banja Luke i Agencijom za saradnju, obrazovanje i razvoj ACED iz Banja Luke.

Više informacija dostupno je na: http://www.svjedocipravdapristup.com

Europa.ba