Ministri odbrane država članica EU spremni pomoći Francuskoj nakon napada u Parizu

Okupljeni u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove kojim je predsjedavala visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini, ministri odbrane država članica Evropske unije jednoglasno su podržali zahtjev za podršku i pomoć Francuskoj, nakon napada u Parizu.

Danas je Francuska zatražila pomoć i podršku cijele Evrope. I danas je cijela Evropa, ujedinjena, odgovorila ‘da’,” rekla je Mogherini u izjavi medijima, zajedno sa francuskim ministrom odbrane Jean-Yvesom Le Drianom. “Francuska je zatražila pomoć i podršku na osnovu člana 42.7 Ugovora. Danas je Evropska unija, glasovima svih ministara odbrane država članica, jednoglasno izrazila svoju najsnažniju podršku i spremnost da uputi potrebnu pomoć“, rekla je visoka predstavnica.

Ovo je prvi put da je država članica zatražila pomoć na osnovu člana 42.7 Ugovora koji glasi: “Ako je država članica žrtva oružane agresije na svoje državno područje, ostale države članice obavezne su pružiti joj pomoć i podršku svim sredstvima kojima raspolažu, u skladu s članom 51. Povelje Ujedinjenih nacija. To ni na koji način ne dovodi u pitanje poseban karakter sigurnosne i odbrambene politike određenih država članica.”

Mnogi ministri danas su već ponudili podršku u pogledu materijalne pomoći, kao i u nekim drugim oblastima, čime bi se dodatno oslobodili francuski kapaciteti. Francuska će biti u kontaktu sa državama članicama na bilateralnom nivou u narednim satima i danima da definiše podršku koja joj je potrebna. I Evropska unija će osigurati najveću učinkovitost u našem zajedničkom odgovoru“, naglasila je Mogherini. “To ne podrazumijeva misiju ili operaciju u okviru zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU. Radi se o pozivu na bilateralnu pomoć i podršku, i EU ovo može koordinirati u mjeri u kojoj je to korisno i potrebno.”

Francuski ministar Le Drian je dodao: “Moje kolege su izrazile jako suosjećanje i naklonost. Mnogi od njih su to rekli na francuskom. Također cijenim izjavu svih njih da nije napadnuta samo Francuska, već i Evropa, te da smo svi u ovom trenutku Francuzi.

 

Europa.ba