Održana radionica: „Rješavanje predmeta ratnih zločina u sudovima“

Jednodnevna radionica „Rješavanje predmeta ratnih zločina u sudovima“ održana je jučer na Vlašiću. Radionicu je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u okviru projekta „Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema“ kojeg finansira Evropska unija iz programa IPA 2012.

Svrha radionice bila je prezentovanje rezultata uporednih analiza rada na predmetima ratnih zločina u svim nadležnim sudovima u BiH kao i razmatranje trenutnog stanja i prakse u rješavanju predmeta ratnih zločina u sudovima. Razgovaralo se o implementaciji Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, pregledu broja predmeta ratnih zločina u tužilaštvima i očekivanom prilivu tih predmeta u sudovima u narednom periodu. Također, bilo je  govora o prenosu predmeta ratnih zločina sa državnog nivoa na pravosuđe entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Tokom radionice predstavljena je praksa Suda BiH u radu na predmetima ratnih zločina sa posebnim naglaskom na upravljanje glavnim pretresom u predmetima ratnih zločina i primjeni mjera zaštite i podrške svjedoka.

Uvodnim obraćanjima radionicu su otvorili g. Zijad Kadrić, sudija Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH i član VSTV-a BiH i gđa Una Kelly, predstavnica Delegacije Evropske unije u BiH.

G. Kadrić je tom prilikom istakao da VSTV BiH uz snažnu podršku Evropske unije preduzima različite aktivnosti na implementaciji mjera predviđenih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i preporuka Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i BiH, a sve s ciljem stvaranja uslova za efikasno i kvalitetno rješavanje ovih predmeta. Naveo je da je i ova radionica dio saradnje Evropske unije i VSTV-a BiH kako bi se u kroz razmjenu dobrih praksi i iskustava različitih sudova unaprijedio rad na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini

Gđa Una Kelly, predstavnica Delegacije Evropske unije u BiH se osvrnula na nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije o napretku za BiH u kome se navodi sljedeće: “Kada se radi o procesuiranju ratnih zločina pred domaćim pravosuđem napravljen je dalji pomak u rješavanju velikog broja ovih predmeta”. Gđa Kelly je dalje dodala i to da, kao što je istaknuto i u samom izvještaju, organi vlasti na svim nivoima trebaju preduzeti dodatne napore kako bi Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina bila uspješno provedena.

Edukatori na ovoj radionici su bili gđa Minka Kreho, sudija Suda BiH i g-din Milorad Novković, predsjednik Okružnog suda u Banja Luci, iskusni stručnjaci u procesuiranja ratnih zločina, dok su učesnici bili predsjednici sudova nadležnih za rješavanje predmeta ratnih zločina i sudije koje rade na ovim predmetima.

Na radionici su usvojeni sljedeći zaključci u vezi procesuiranja predmeta ratnih zločina:

1.    Kako bi se na pravosuđu državnog nivoa mogli procesuirati najsloženiji predmeti ratnih zločina, kako je to predviđeno Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, potrebno je intenzivirati prenos manje složenih predmeta na entitetski nivo i nivo Brčko Distrikta BiH, i to u početnoj fazi istrage.

2.    Potrebno je unaprijediti primjenu kriterija za ocjenu složenosti predmeta ratnih zločina, u cilju povećanja efikasnosti procesuiranja ovih predmeta.

3.    Potrebno je nastaviti sa implementacijom planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u sudovima, a u cilju njihovog efikasnijeg rješavanja i smanjenja trajanja neriješenih predmeta.

Europa.ba