Zvaničnici EU i predstavnici poslovne zajednice razgovarali o Izvještaju o BiH za 2015. godinu

Na sastanku sa predstavnicima poslovne zajednice održanom u Sarajevu danas, Georg Ziegler, zamjenik šefa Sekcije za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije, je predstavio nalaze Izvještaja o BiH za 2015. godinu.

Ziegler je pohvalio ključna pozitivna dešavanja, kao što su stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, široki sporazum o strukturnim ekonomskim reformama postignut u okviru Reformske agende, usvajanje transportne politike, i nedavni početak izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Ziegler je, s druge strane, naglasio da je zemlja u ranim fazama razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, kao i na planu dostizanja kapaciteta da se nosi s konkurentskim pritiscima unutar EU. Bit će potrebno jačati javnu administraciju, unaprijediti saradnju na svim nivoima i uspostaviti efikasan mehanizam koordinacije kako bi zemlja mogla konkretno poduzeti sljedeće korake na putu evropskih integracija.

“Vlasti trebaju pokazati snažno reformsko opredjeljenje kroz dalje unaprjeđenje koordinacije politika i provedbu strukturnih mjera kod ekonomskog upravljanja, kao i usvajanje sektorskih strategija za transport, energiju i okoliš na državnom nivou”, Ziegler je rekao.

Predstavnici poslovne zajednice, uključujući članove vanjskotrgovinskih komora i opštinskih razvojnih agencija, su također razgovarali o programu EU za mala i srednja poduzeća COSME i Okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizon 2020, čija su sredstva dostupna BiH.

 

Europa.ba