Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana djeteta, 20. novembra

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj, Christos Stylianides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama i Vera Jourová, komesar za pravosuđe, potrošače i rodnu jednakost izjavili su sljedeće:

“Konačno ulazimo u dugo očekivano razdoblje: čelnici iz čitavog svijeta su se obavezali na ciljeve koji će unaprijediti živote miliona djece. Da smo postigli sve prethodno postavljene ciljeve, danas bi naš zadatak bio mnogo lakši. Ali put pred nama je još uvijek veoma dug. Vrijeme nakon 2015. Godine mora biti drugačije. Moramo djelovati odlučnije i dosljednije nego ikada kako bi osigurali da ćemo u narednih petnaest godina zaista uspjeti promijeniti situaciju. Ciljat ćemo visoko i pokušati izgraditi svijet kojem neće trebati plan za nakon 2030. godine.

Jačanje sistema zaštite djece je jedan od naših prioriteta, kao što je i naglašeno u novom Akcionom planu EU o ljudskim pravima i demokratiji. Započeli smo diplomatske procese sa globalnim fokusom na sve vrste nasilja nad djecom i ženama i usmjeravanjem na zaustavljanje dječijih, preuranjenih i prisilnih brakova i obrezivanja žena.

Dok rješavamo neke dugotrajne okrutne prakse, trenutna izbjeglička kriza i užasne posljedice po migrante, izbjeglice i interno raseljenu djecu daju novu dimenziju hitnosti ovog problema. Polovina svih izbjeglica na svijetu su djeca: s njima se mora postupati prvenstveno kao s djecom. Njihova zaštita i prava, uključujući prava na obrazovanje i nediskriminaciju moraju biti prioriteti, i unutar granica Evrope. Povećana saradnja između sistema za zaštitu djece može unaprijediti njihovu zaštitu kada traže azil u EU. Uprkos globanom manjku sredstava za finansiranje, EU je povećala svoju obavezu ka obrazovanju u vanrednim situacijama. Ne možemo dozvoliti da imamo izgubljene generacije neobrazovane ili nedovoljne obrazovane djece.

Zaštita djece žrtava trgovine ljudima i seksualnog ili neseksualnog iskorištavanja i povećanje saradnje po ovim  pitanjima sa zemljama koje nisu članice EU i međunarodnim organizacijama su dio Strategije EU za zaustavljanje trgovine ljudima za 2012.- 2016. godinu. EU je također zagovornik Petog cilja kojeg predviđa plan za 2030. Godinu, a odnosi se na ostvarivanje rodne jednakosti i osnaživanja žena i djevojčica. Nova EU pravila o pravima žrtava su ove sedmice stupila na snagu. Po ovim novim pravilima djeci će se omogućiti posebna zaštita kao ranjivim žrtvama u svim evropskim pravosudnim sistemima.

Promocija prava djece širom svijeta zahtijeva usku saradnju sa međunarodnim zajednicama i tijelima Ujedinjenih naroda. EU je uvijek promovisala takvu saradnju i nastavlja je podržavati. Dječaci i djevojčice nisu samo budućnost naših društava: oni su sadašnjost. Ako im uskratimo osnovna prava, uskraćujemo sebe za bogatstvo koje oni čine i neuspješni smo u obavljanju naših osnovnih dužnosti. Mir i sigurnost u svijetu se ne mogu ostvariti bez ujednačenog i održivog razvoja i poštivanja prava sve djece. Jednoga dana oni će biti odrasli ljudi. Način na koji štitimo naš svijet i našu djecu će utjecati na način na koji će oni štititi svoj svijet i svoju djecu, u ne tako dalekoj budućnosti.”

Europa.ba