Obraćanje predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa u Zagrebu

Zadovoljstvo je biti ponovo na samitu u sklopu procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu, u kom sam boravio prije manje od tri mjeseca.

Dozvolite da se prvo srdačno zahvalim predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Pahoru na njihovom pozivu. Cijenim njihov lični angažman u procesu Brdo-Brijuni. Geografija, istorija, nedavni događaji, a na kraju krajeva i zdrav razum, ukazuju na značaj Zapadnog Balkana. Ovaj proces daje suštinski doprinos procesu pomirenja u jugoistočnoj Evropi, a pomirenje među narodima jugoistočne Evrope ima presudan značaj za čitavu Evropu, za mir, prosperitet i stabilnost svih nas.

Danas, 20 godina nakon postizanja Dejtonskog sporazuma, zaključujemo da će nam evro-atlantske i evropske integracije pomoći da preoblikujemo jugoistočnu Evropu.

Ono što nam je sada najneophodnije jeste stvarni napredak: da osnažimo proces proširenja EU među zemljama kandidatima, da intenziviramo proces evro-atlantskih integracija među zemljama koje teže da pristupe NATO-u. U potpunosti podržavam inicijativu za održavanjem redovnog dijaloga o bezbjednosti na operativnom nivou između Evropske unije, Sjedinjenih Država i zemalja jugoistočne Evrope.

Lično smatram da je budućnost Zapadnog Balkana bez sumnje u Evropskoj uniji. EU ostaje snažno posvećena politici proširenja koja je definisana u Solunu. Posvećenost ovoj politici je od suštinskog značaja za mir, demokratiju i stabilnost širom regiona.

Region i cijela Evropa su zbog priliva izbjeglica i migranata suočeni sa velikim izazovima. Proteklih dana sam posjetio nekoliko zemalja u regionu. Ostaje samo da još jednom ponovim: moramo da nastavimo da sarađujemo na rješavanju ovih izazova na koordinisan način. Evropska unija je spremna da u ime toga regionu pruži podršku.

Moram, međutim, još jednom da ponovim da je ovo globalni problem. Potrebna nam je posvećenost, ne samo Zapadnog Balkana, već i Sjedinjenih Država, Turske i afričkih zemalja.

Nedavni događaji u Parizu, Ankari, Bagdadu, Bejrutu, Bamaku, na Sinaju ili u Turskoj, brutalni su pokazatelj sve većih bezbjednosnih izazova koje sa sobom nosi nasilni ekstremizam. U tom smislu, region Zapadnog Balkana ostaje jedno od ključnih područja. Sveobuhvatni pristup u obračunavanju sa terorizmom mora obuhvatiti mjere za borbu protiv terorizma, suzbijanje radikalizacije i podstrekivanja terorističkih činova, kao i mjere za rješavanje pitanja stranih boraca. Jedino zajedničkim naporima možemo riješiti ove izazove. Evropska unija će i ubuduće ostvarivati tijesnu saradnju sa jugoistočnom Evropom i Sjedinjenim Državama po ovim pitanjima.

Ovo je naša zajednička odgovornost. Živimo u teškim vremenima, u svijetu u kom je sve bolje nego ikad međusobno povezano. Saradnja svih nas je, kao i do sada, od vitalnog značaja. Sa nestrpljenjem očekujem dalje jačanje naših odnosa sa ciljem rješavanja zajedničkih izazova.

Prije nego što završim, dozvolite da se osvrnem na obaranje ruskog ratnog aviona od strane Turske. Kako sam jučer rekao, ova situacija je opasna za sve nas i zato svi moramo da reagujemo hladne glave i da koristimo sve komunikacione kanale kako bismo smirili tenzije. Pomenuti incident naglašava tešku situaciju u Siriji u kojoj više aktera sa različitim interesima provodi operacije čiji se ciljevi razlikuju. Postoji samo jedan način da izbjegenemo ovakve incidente u budućnosti: da sve naše resurse usmjerimo na borbu protiv Islamske države. Ovo treba da bude naš zajednički cilj. Nikada neće biti uspostavljena koalicija koja bi se borila protiv umjerene sirijske opozicije i ovo svi moraju imati na umu. Hvala.

Europa.ba