Članstvo u Evropskoj uniji ključno za ekonomski razvoj BiH, istakao ambasador Hrvatske Del Vechio

EU info centar u BiH organizovao je panel diskusiju na temu „Iskustva i interes Hrvatske kao najnovije članice EU“ sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH, Ivanom Del Vechiom u Tuzli 23. novembra 2015. godine.

Predstavnici civilnog društva, poslovne i akademske zajednice te drugi lokalni akteri koji su učestvovali u razgovoru iskoristili su priliku kako bi dobili vrijedne uvide o procesu integracije Hrvatske u EU koji bi se mogli primjenjivati i na BiH u procesu pridruživanja EU.

Ambasador Del Vechio je naglasio važnost usvajanja Reformske agende od strane vlasti BiH i time njihovog preuzimanja procesa pristupanja. „Prema mom mišljenju, usvajanje Reformske agende je najvažniji korak za zemlju jer su domaće vlasti po prvi put preuzele vlasništvo nad procesom EU integracija“, rekao je ambasador Del Vechio.

Između ostalog, ambasador Del Vechio je istakao porast direktnih stranih investicija kao jednu od najvažnijih prednosti članstva Hrvatske u Evropskoj uniji. Odgovarajući na pitanje iz publike, ambasador se složio da je regionalna saradnja od ključnog značaja za budući razvoj Bosne i Hercegovine kao i za proces EU integracija.

Mi, zemlje u regiji, moramo raditi zajedno i koristiti naše prednosti za stvaranje sinergije, posebno u sektoru transporta i turizma“, dodao je ambasador. On je zaključio diskusiju istaknuvši da usvajanje sektorskih strategija treba biti jedan od prioriteta vlasti BiH kako bi se što bolje iskoristili trenutno dostupni EU fondovi kao i oni koji će u budućnosti biti dostupni za BiH.

Događaj je u Tuzli bio je prvi u nizu panel diskusija koje će EU info centar organizovati širom BiH sa ambasadorima zemalja članica EU i predstavnicima civilnog društva, poslovne i akademske zajednice i lokalnim akterima uključenim u proces EU integracija.

 

Europa.ba