Šesnaest stambenih jedinica dodijeljeno romskim porodicama u Zenici

Šesnaest novosagrađenih stambenih jedinica dodijeljeno je romskim porodicama u naselju Brist u Zenici 26.11., u okviru projekta ‘Akcija Roma’ kojeg finansira Evropska unija. Projekat podržava socijalno-ekonomsko uključivanje Roma, kroz stambeno zbrinjavanje i društveno-ekonomske mjere, i uz proaktivno učešće lokalnih vlasti. Dosad je u okviru projekta izgrađeno 149 stambenih jedinica širom BiH. Projekat provodi Hilfswerk Austria International (HWA) u saradnji sa organizacijom ASB i udruženjem Kali Sara RIC.

Zaista sam svima zahvalan što su učestvovali u ovom projektu koji je dokaz da kada se nivoi vlasti okupe oko pravog projekta i ideje mogu dobro funkcionisati. Ovim i sličnim projekatima u Zenici pokušavamo ispraviti nepravde i greške koje su napravljene u privatizaciji kada se o ovim socijalnim kategorijama nije vodilo računa“, istakao je Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice.

Grad Zenica je aktivno učestvovao u izradi i provedbi projekta, osigurao zemljište za izgradnju, potrebene dozvole, priključke na infrastrukturu, vanjsko uređenje, te sufinansiranje u iznosu od 60.000 KM. Zeničko-dobojski kanton je sufinansirao projekat u iznosu od 80.000 KM za dvije općine iz kantona, a Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH 100.000 KM za jedanaest općina u FBiH.

Menadžer programa u Delegaciji EU u BiH Vladimir Pandurević je kazao da EU u Bosni i Hercegovini finansira nekoliko projekata koji će omogućiti romskim porodicama da žive normalnim životom.

Direktorica Hilfswerk Austria International Suzana Jašarević naglasila je da je ‘Akcija Roma’ drugi projekat u Zenici koji provodi Hilfswerk Austria International za Rome. ”Radujemo se danas zajedno sa 16 porodica koje su dobile krov nad glavom i zahvaljujemo se gradonačelniku na saradnji, ali i Delegaciji EU na sredstvima. Nastavljamo raditi u Zenici sa istim donatorima i istim partnerima da obradujemo trajnim rješenjem još 12 romskih porodica čije su stambene jedinice ugrožene klizištima.

Ceremoniji su takođe prisustvovali Ševket Hafizović, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Nisvet Mujanović, savjetnik ministra raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, Elmir Bojadzić, regionalni direktor ASB-a i Dervo Sejdić, iz udruženja Kali Sara RIC.

Projekat ‘Akcija Roma’ finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od 2,5 miliona eura, a sufinansiraju lokalne vlasti u iznosu od 545.037 eura.

Europa.ba