Izjava visoke predstavnice EU Federice Mogherini na zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a, 3.12.2015.

Gospodine Premijeru,
Dragi prijatelji i kolege,

Prije četrdeset godina u Helsinkiju jedna temeljna i mudra intuicija zabilježena je na papiru: sigurnost u Evropi zahtijeva saradnju u Evropi. Danas prevladava dojam da je Evropa manje sigurna nego što je bila. Prijetnje našoj sigurnosti drugačije su prirode. To znači i da se naše akcije također moraju promijeniti. Ali osnovni princip našeg djelovanja je još uvijek onaj isti koji je definiran u Helsinkiju prije 40 godina: saradnja je ključ naše sigurnosti. Saradnja unutar Evropske unije, naravno, kao i saradnja unutar našeg kontinenta. Međutim, kako prijetnje postaju globalne i bezgranične, ključna je i saradnja na globalnom nivou. Za sigurnost u Evropi potreban je učinkovit globalni poredak koji počiva na saradnji.

Proteklu godinu obilježio je fokus na međunarodni terorizam i prekogranične tokove izbjeglica. Ti izazovi su nam zajednički: možemo ih riješiti samo zajedno. Mi jesmo i moramo biti ujedinjeni u ovome.

Terorizam predstavlja direktnu prijetnju svim zemljama i svim ljudima bez obzira na njihovo etničko porijeklo, religiju i uvjerenje. Bez obzira na njihovu nacionalnost. Napadi u Parizu, Ankari i Istanbulu, Tunisu, Bejrutu, Bamaku i na avion koji je letio ka Sankt-Peterburgu preko Egipta – da pomenem samo najskorije – tužno i jasno ukazuju na to. Globalnom terorizmu može se suprotstaviti samo kroz međunarodnu saradnju i odlučno nacionalno djelovanje. Poraz Da’esha moguć je samo ako zaustavimo sirijski građanski rat. A mir u Siriji moguć je samo kroz nacionalno, regionalno i međunarodno pomirenje: proces koji smo započeli u Beču jedini je put naprijed. Naša zajednička dužnost i odgovornost je da ga očuvamo i zaštitimo i da se pobrinemo da naš zajednički rad u tom dragocjenom ali teškom okviru urodi plodom. Svijet nam neće oprostiti ako u ovome ne uspijemo zbog kratkovidnih podjela. Snosimo kolektivnu odgovornost pred svojim građanima i pred međunarodnom zajednicom: da zaustavimo rat u Siriji i ujedinimo snage protiv Da’esha.

EU pozdravlja i podržava napore OSCE-a da ojača kapacitete država učesnica na polju borbe protiv terorizma i sprečavanja radikalizacije, kao i napore da se izgrade partnerstva sa našim Partnerima za saradnju. Naši razgovori ovdje u Beogradu pružaju priliku daljeg napretka u tom smjeru.

Sukobi u našem susjedstvu – u Siriji, u Libiji i dalje – kao i siromaštvo i nedostatak socio-ekonomske perspektive doveli su do tokova izbjeglica i migranata širom zemalja susjedstva i Evrope kakve nismo vidjeli generacijama. Kao Evropska unija mobilizirali smo sve instrumente koje imamo na raspolaganju kako bi odgovorili na ovu dramatičnu situaciju, podržavamo prijatelje u regiji i nalazimo rješenja u Evropi. Ali nijedna država ne može samostalno odgovoriti na takav izazov. Samo zajedno, kroz saradnju, možemo učinkovito upravljati velikim tokovima ljudi, pružiti zaštitu i riješiti korijenske uzroke migracije i raseljavanja.

Evropska unija jača svoja partnerstva sa zemljama porijekla i tranzita migranata i izbjeglica. U tom pogledu OSCE predstavlja temeljnu platformu za dijalog i koordinaciju. Stručna znanja koja posjeduje u području upravljanja granicama i borbe protiv trgovine ljudima danas su još dragocjenija. Jer ovo su dva osnovna pitanja koja moramo rješavati zajedno: riješiti korijenske uzroke i rasformirati kriminalne transnacionalne organizacije i mreže koje zarađuju na ljudskom očaju.

Gospodine Predsjedavajući,

Tokom protekle godine međunarodna saradnja oko naših zajedničkih izazova ostvarila je novi nivo. Ima razloga za nadu čak i u ovim teškim vremenima. Nuklearni sporazum sa Iranom ostaje prekretnica multilateralne diplomatije. A danas svi prihvatamo da se teroristička prijetnja može poraziti samo kroz partnerstvo. Što se tiče migracije, dozvolite mi da istaknem da je skoro jednoglasna podrška Vijeća sigurnosti UN-a pomorskoj operaciji EU protiv trgovaca ljudima bila veliko postignuće – također zahvaljujući našem zajedničkom radu s Rusijom. Postoji dakle prostor za plodonosnu saradnju u Evropi i na globalnom nivou.

U isto vrijeme, još uvijek se moramo suočiti sa oštrim i teškim podjelama među nama o nekim ključnim, osnovnim pitanjima. Nezakonito pripajanje Krima i destabilizacija u istočnoj Ukrajini i dalje dovode u pitanje osnovne principe OSCE-a.

Situacija stvorena nezakonitim pripajanjem Krimskog poluostrva i dalje je neizmijenjena, a mnogi, uključujući ODIHR i Visokog komesara za nacionalne manjine, ističu kršenja ljudskih prava na Krimu koja čine de facto vlasti.

U istočnoj Ukrajini je primirje uglavnom na snazi, a nivo nasilja se smanjio u odnosu na prošlu godinu. Međutim, još uvijek nisu povučene strane snage, a područja pod kontrolom separatista, uključujući i pogranično područje, i dalje su van dometa legitimnih ukrajinskih vlasti. Izravne i neizravne posljedice po civilno stanovništvo su kobne.

Evropska unija podržava sve napore ka rješenju koje poštuje suverenitet, jedinstvo, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Evropska unija podržava napore Trilateralne kontakt grupe i normandijskog formata za stvaranje uslova u kojima se Sporazumi iz Minska mogu u potpunosti provesti: samo njihova potpuna implementacija može garantirati da se ova kriza neće pretvoriti u još jedan dugotrajni sukob. Vrijeme je da učesnici u Trilateralnoj kontakt grupi i njenim pod-grupama pokažu odlučnost i postignu konkretan napredak. Ključni test će biti održavanje lokalnih izbora u određenim dijelovima Donečke i Luganske oblasti u skladu sa ukrajinskim zakonom i odgovarajućim standardima OSCE-a, a pod nadzorom ODIHR-a.

OSCE ima jedinstvenu vodeću ulogu i na političkom planu, kroz Trilateralnu kontakt grupu i njene pod-grupe, i na terenu, gdje vodi važan nadzor i verfikaciju. Mora biti omogućeno Specijalnoj monitoring misiji da nastavi vršiti svoju suštinsku funkciju stabilizacije i transparentnosti bez nametanja prepreka. Kočenje i odbijanje pristupa monitorima mora se zaustaviti, naročito u područjima pod kontrolom separatista duž granice sa Rusijom.

Evropska unija također visoko cijeni rad Koordinatora projekta OSCE-a u Ukrajini i važne doprinose koje OSCE daje autonomnim institucijama, uključujući i na Krimu.

Što se tiče drugih dijelova OSCE-ovog prostora, EU je zabrinuta zbog veoma sporog napretka u rješavanju sukoba oko Transnistrije, rastućih tenzija oko Gorskog Karabaha i produbljivanja sukoba u Gruziji.

Nastavljanje ovih sukoba neće donijeti ništa dobro. Ni za koga. Pozivamo sve strane na dobru volju i rad na ostvarivanju političkih rješenja koja poštuju principe OSCE-a. EU staje opredijeljena za aktivno sudjelovanje u procesu rješavanja sukoba.

Gospodine Predsjedavajući,

Evropska unija je više nego ikad opredijeljena za jačanje OSCE-a kao instrumenta za sigurnost i saradnju u Evropi. Njegov sveobuhvatni pristup sigurnosti je pravi pristup. Održiva sigurnost ne može se postići bez poštivanja ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona. Evropska unija će nastaviti raditi na jačanju opredijeljenosti OSCE-a za ljudsku dimenziju, uključujući i temeljne slobode. Zabrinjava nas što je nezavisnost autonomnih institucija OSCE-a, koje pomažu državama učesnicama da ispune svoje obaveze, u nekim slučajevima dovedena u pitanje.

OSCE je proizašao iz potrebe da se poveća povjerenje između suprotstavljenih blokova zemalja. Danas živimo u drugačijoj historijskoj eri. Ipak, daleko smo od toga da smo izgradili novi svjetski poredak koji će garantirati stvarni mir i saradnju na našem kontinentu.

Većina alata koji su uspostavljeni prije 40 godina još uvijek su potrebni. Instrumenti vojne transparentnosti naročito bi mogli odigrati ključnu ulogu u gajenju povjerenja i stabilnosti. Evropska unija poziva sve države učesnice da se konstruktivno uključe u modernizaciju i prilagođavanje ovih dragocjenih alata.

Rješavanje sukoba unutar prostora OSCE-a i njegovog susjedstva, borba protiv terorizma, kao i upravljanje izbjegličkom krizom od nas zahtijevaju saradnju.

Razlog za postojanje OSCE-a potvrđuje se svakog dana: potreban nam je još čvršći okvir za dijalog diljem Evrope i šire. Saradnjom ćemo izgraditi i zaštititi našu kolektivnu sigurnost i mir.
Svijet u kojem živimo je veoma mali: samo ujedinjeni možemo ga učiniti sigurnijim. Neki nastoje među nama napraviti podjele, jer njih podjele čine jakim. To su agenti haosa koji se haosom hrane. Naš najučinkovitiji odgovor na te prijetnje je naša saradnja. Dužnost nam je i zajednička odgovornost haosu se suprotstaviti tako što ćemo raditi na svjetskom poretku koji počiva na saradnji. To je bila izvorna intuicija OSCE-a, a danas je još relevantnija.

Zahvaljujem se predsjedavanju Srbije na neumornim naporima tokom protekle godine i na organizaciji današnje diskusije. Dozvolite ma da u istom duhu novom Predsjedavajućem potvrdim našu punu podršku.

Hvala!

Europa.ba